Neměli kam dát staré zemědělské stroje, tak si bratři v Třemošnici založili muzeum

Fanoušci staré zemědělské techniky vybudovali v Třemošnici na Chrudimsku vlastní muzeum. Mezi stovkami exponátů nechybí ruční nástroje, nářadí nebo vybavení statku ze začátku minulého století. První návštěvníci se po dohodě mohou přijet podívat už teď, oficiálně muzeum začne fungovat na konci června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Třemošnici na Chrudimsku vzniká nové zemědělské muzeum, sezonu zahájí na sklonku června. Jeho příprava trvala přes dva roky.

V Třemošnici na Chrudimsku vzniká nové zemědělské muzeum, sezonu zahájí na sklonku června. Jeho příprava trvala přes dva roky. | Zdroj: ČTK

„Domluvili jsme se s obcí, že nám pronajmou prostor. Začali jsme přikupovat, dostávali jsme další věci,“ říkají zakladatelé muzea bratři Roman a Pavel Stříškovi.

„Muzeum vzniklo vlastně proto, že jsme ty věci neměli kde mít,“ dodávají. Příprava na otevření pro veřejnost trvala dva roky.

Exponáty pocházejí z celé republiky, z okolí, ale třeba i ze sto kilometrů vzdáleného Tábora.

„Největší radost nám udělala první mlátička. Byl to první velký kus, který jsme dostali,“ vzpomínají bratři Stříškovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se zakladateli muzea zemědělské techniky v Třemošnici na Chrudimsku mluvil reportér Josef Kopecký

Muzeum bude návštěvníkům ukazovat přes 200 předmětů od počátku 20. století. Sbírce vévodí tři funkční traktory, mlátičky obilí, vyorávač brambor či koňská travní sekačka. V plánu jsou pro zájemce i projížďky na traktoru.

Oficiálně začne muzeum vedle další třemošnické pamětihodnosti – Berlovy vápenky - fungovat 28. června. Už teď je ale možné domluvit individuální prohlídku.

Berlova vápenka u Třemošnice na Chrudimsku | Foto: Kamil Handlíř

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme