Franz chce nový konkurz na šéfa Národní galerie, ministr ho ale teď vypsat nemůže

Poradce ministra kultury, výtvarník a hudební skladatel Vladimír Franz je pro nové výběrové řízení na šéfa Národní galerie. Stejný názor vyjádřili minulý týden čtyři bývalí ředitelé této kulturní instituce. Ministr kultury ale zatím nový konkurz vypsat nemůže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prof. Jiří Fajt na výstavě Europa Jagellonica

Prof. Jiří Fajt na výstavě Europa Jagellonica | Foto: Adriana Krobová

„Výběrová řízení sama o sobě zřejmě byla dost podivná, navíc ke jmenování došlo na základě konkurzu, kde se pan Fajt umístil jako druhý. Navíc byl jmenován paní ministryní Hanákovou, která byla odvolána. Čili je to všechno takové hodně na vodě,“ říká Vladimír Franz.

A přidává další důvody. „On nikdy nic neřídil. Pan Fajt sice rozumí třeba starému umění, ale funkce šéfa Národní galerie je funkce také manažerská. Jaký je manažer? Aby se nestalo, že Národní galerie po jeho nástupu udělá velkou výstavu a pak dva roky nebude na výplaty. Já bych asi byl pro revokaci konkurzu, už jenom pro pořádek,“ radí Franz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spory kolem jmenování nového šéfa Národní galerie zaznamenala redaktorka Marie Reslová

Předchůdce současného ministra kultury Jiří Balvín angažmá Jiřího Fajta do Národní galerie dvakrát odložil. Odmítl se zavázat k nereálnému navýšení rozpočtu galerie o 168 milionů, kterým Fajt údajně přijetí funkce podmiňoval.

Balvín nestandardní okolnosti jmenování budoucího šéfa potvrzuje. Uznává jeho odborné kompetence, ale finanční výsledky projektů, na kterých se Fajt podílel jako kurátor, i jeho dřívější působení v čele sbírky starého umění v Národní galerii, považuje za varující.

Přesto tvrdí, že nové výběrové řízení teď není možné vypsat. „Ministr kultury nesmí zrušit tento jmenovací dekret před jeho nástupem a může pouze docenta Fajta po jeho nástupu z funkce odvolat,“ tvrdí Balvín.

Herman: Neměl jsem důvod konkurz zpochybňovat

Ministr kultury Daniel Herman uvedl, že o termínu a podmínkách nástupu do Národní galerie s Jiřím Fajtem intenzivně jedná.

Jiří Fajt byl jmenován ředitelem Národní galerie loni v létě tehdejší ministryní kultury v demisi Alenou Hanákovou. Post ale nepřevzal, následující ministr přechodné vlády Jiří Balvín Fajtův nástup odkládal. Současný šéf resortu Daniel Herman jmenování letos v únoru potvrdil a jedná o podmínkách, za kterých by Fajt funkci převzal. Mělo by se tak stát letos v létě.

„Především je otázka angažmá pana Fajta tématem, které bylo aktuální před několika lety v době mé předchůdkyně paní ministryně Hanákové. Ta rozhodla o tom, že pan docent je nejvhodnějším kandidátem pro vedení Národní galerie,“ připomíná ministr kultury.

„Já jsem neměl důvod jakkoliv zpochybňovat toto rozhodnutí a hlasy, které jsou řekněme alternativní, vycházejí z celkem velmi omezeného okruhu lidí, kteří na mě mají tendenci vytvářet nátlak. Pochopitelně rozhodnutí je na mně a já to nevidím v kategorii problému,“ říká Herman.

Ministr kultury opakovaně uvedl, že Jiří Fajt nastoupí do Národní galerie v létě.

Marie Reslová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme