Nemocnice v Litoměřicích zmodernizuje operační sály, omezení ale neplánuje

Městská nemocnice v Litoměřicích stojí na okraji města teprve dvacet let. Přesto ji letos čeká modernizace operačních sálů takzvaného iktového centra, tedy oddělení pro pacienty s mozkovou příhodou. Nemocnice pak bude schopná lidem nabídnout například takzvané laparoskopické operace, které jsou šetrnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operační sál (ilustrační foto)

Operační sál (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Litoměřičtí jsou se svou nemocnicí spokojení. Vyplývá to alespoň z ankety mezi obyvateli, které oslovil Český rozhlas s otázkou, co by se mohlo v zařízení změnit nebo zlepšit.

„To nevím, nevidím žádnou závadu, mně se tu líbí. Myslím, že máme hezkou nemocnici. Jsme spokojení.“

„Opravdu asi nic, protože já jsme tu spokojená. Ale využívám služby minimálně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystanou modernizaci litoměřické nemocnice se zajímal reportér Jan Beneš

„Já jsem s ní spokojen. Nemůžu nic říct, ať přemýšlím, jak přemýšlím.“

Přesto nemocnici čeká letos modernizace operačních sálů a iktového centra. Důvod vysvětluje ředitel nemocnice Radek Lončák.

„Co se týká operačních sálů jako takových, musíme si říct, že jim je téměř dvacet let. Tomu také odpovídá úroveň technologického zázemí.“

Důležité je, že nemocnice kvůli modernizaci operačních sálů neomezí počet ani charakter operací. Provoz nemocnice zůstane zcela zachován.

„Dokončujeme přípravy dalších prostor, abychom operativu z centrálních operačních sálů přesunuli právě do nich. Jsou to plnohodnotné operační sály, které nebyly v současné době aktivně využívané. Nepočítáme s žádným prodloužením čekacích dob ani operačního programu jako takového,“ potvrzuje Radek Lončák.

Nemocnice získala na opravu a modernizaci desítky milionů korun z evropských dotací. Nové operační sály umožní provádět operace, které budou výrazně šetrnější k pacientům.

„Budeme umět daleko šetrněji provádět některé operace, zejména laparoskopické, kde právě plánujeme nákup nových přístrojů a nových technologií,“ dodává ředitel.

Modernizace se dočkají i další části

Přístroje a technologie by měla nemocnice nakoupit do poloviny roku, pak začne se stavebními pracemi. A hned potom může vedení nemocnice myslet na další modernizaci. Například na dětských pokojích, kde podle pacientky Leony není dostatek soukromí.

„Mně vadí prosklená okna. Třeba když tam leží někdo, komu není zrovna sedm nebo šest let, prostě někdo starší, tak je tam vidět. Já vím, že je to nemocnice, ale je to docela nepříjemné, když jsou třeba vedle na pokoji kluci,“ upozorňuje mladá pacientka.

Třeba se modernizace dočkají i šestnáctiletí pacienti a na dětských pokojích bude v litoměřické nemocnici větší soukromí.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme