Po iPhonu a HTC přichází do Česka i nový Samsung. Velký rozdíl mezi nimi není

Na český trh přichází novinka mezi mobilními telefony. Největšími rivaly na trhu jsou Apple se svým iPhonem a Samsung s dnešní novinkou Smartphone Galaxy S5. Zdatně jim konkuruje nejnovější počin tchajwanské firmy HTC One M8 či Sony Xperia Z2. I když telefony přichází s různými zlepšeními, žádný zásadní rozdíl mezi nimi není.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový Samsung Galaxy S5

Nový Samsung Galaxy S5 | Foto: Samsung

„Top modely s operačním systémem Android jsou si plně konkurenceschopné. Liší se spíš v detailech, každý z výrobců sází na jiné,“ říká odborník z mobil.cz Jan Matura.

V přímém srovnání výkonu, rozměrů, hardwaru a displeje jsou si podle Matury telefony velmi podobné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novince na trhu mobilních telefonů natáčela redaktorka Jitka Hanžlová

Co ale mají společné, to je poměrně vysoká cena. Chytré telefony stále zdražují.

„Donedávna se vyčítala vysoká cena iPhonům. Ale paradoxně všechny novinky jdou na českém trhu s cenou ještě nad iPhony,“ dodává Matura.

Modely firmy Apple jsou podle něj v Česku v evropském kontextu poměrně levné.

Zákazníci nemohou spoléhat ani na to, že levnější telefon koupí u mobilního operátora. Většina jich totiž začíná svoji dotační politiku tlumit.

Podle odborníků teď není na obzoru žádná převratná technická novinka. Proto podle odborného publicisty Patrika Zandla budou muset výrobci lákat kupující především na služby.

iPhone 5S | Foto: oficiální Facebook iPhone 5S

„Je to současná třecí plocha mezi Applem, Samsungem a dalšími. Všechny firmy se snaží do telefonů zahrnout co nejvíce služeb,“ dodává Zandl.

Konkurence se zaměří také na výběr materiálů a vzhled telefonů. Pak teprve zřejmě přijde na řadu konkurenční cenový boj.

Protože jen z prodeje movitým zákazníkům, kteří hltají každou novinku, nedokážou velcí výrobci dlouho žít. To ví například Nokia, která si hodně slibuje od rozvíjejících se trhů, kde je zájem o nižší ceny.

Samsung S5 za cenu 18,5 tisíce korun tak už umí číst také otisky prstů a má lepší fotoaparát než předchozí verze. Větší je také úhlopříčka displeje.

Jitka Hanžlová, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme