Bombový útok na autobusovém nádraží v Nigérii si vyžádal nejméně sedm desítek obětí

Přes 70 lidí zahynulo při bombovém útoku na autobusové nádraží nedaleko nigerijského hlavního města Abudža. Zraněných je přes 120. Útočníci udeřili v době ranní špičky, když byla zastávka plná lidí. Dnešní útok je nejkrvavější útok v okolí hlavního města za poslední dva roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigérie, Abudža. Policisté na místě bombového útoku, při němž zemřelo přes sedm desítek lidí

Nigérie, Abudža. Policisté na místě bombového útoku, při němž zemřelo přes sedm desítek lidí | Zdroj: Reuters

O výbuchu informovala agentura AP. Zastávka byla v ranní špičce plná lidí, kteří denně dojíždějí za prací do hlavního města.

Podle očitých svědků narazil sebevražedný atentátník vozem naloženým trhavinami do zaparkovaných autobusů. Výbuch v zemi zanechal téměř metr a půl hluboký kráter. Exploze zničila celkem 16 velkých autobusů a 24 minibusů, jejichž palivové nádrže způsobily následné výbuchy.

„Čekala jsem na autobus, když jsem uslyšela ohlušující explozi, pak jsem viděla stoupající dým. Lidé v panice utíkali do všech stran,“ popsala jiná očitá svědkyně Mimi Danielsová.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, úřady však předpokládají, že za akcí stojí islamistická skupina Boko Haram. Po jejích atentátech jen od středy do neděle zemřelo na severovýchodě země na 200 civilistů. V hlavním městě se však jedná o první atentát po dvou letech.

Boko Haram, která chce na severu Nigérie zavést radikální formu islámu, bojuje proti centrální vládě už od roku 2009. Její útoky a boje s vládními jednotkami na severu země si podle zprávy Amnesty International z minulého týdne vyžádaly od začátku letošního roku nejméně 1500 obětí.

Asi 250 tisíc civilistů bylo donuceno kvůli bojům opustit své domovy.

Robert Mikoláš, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme