Sklářská průmyslovka v Kamenickém Šenově nabídne tradici i moderní technologie

Uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově na Českolipsku má nového ředitele. Pavel Kopřiva chce studentům nabídnout nejen tradiční řemeslo, ale i moderní technologie. Navzdory tomu, že poslední roky to v kamenickošenovské průmyslovce vypadalo víc jako „na bojišti", než v umělecké škole.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářské (SUPŠS) v Kamenickém Šenově

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářské (SUPŠS) v Kamenickém Šenově | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Od roku 2009 probíhal neustálý boj o záchranu školy. Potom nastoupil do funkce pan inženýr Kolč a rozbouřila se vlna nepokojů mezi pedagogy a vedením školy. Byla to velmi těžká doba,“ říká jedna z učitelek kamenickošenovské sklářské průmyslovky Romana Karbanová.

„V době, kdy jsme měli učit žáky a věnovat se jim, jsme se věnovali úplně jiným aktivitám," vzpomíná. Doba, kdy se jednalo o sloučení novoborské a kamenickošenovské školy, byl odvolán oblíbený ředitel František Janák a do funkce byl jmenován Petr Kolč, který nakonec rezignoval, se podepsala i na atmosféře mezi studenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový ředitel sklářské průmyslovky v Kamenickém Šenově chce přitáhnout studenty na tradici i moderní technologie. Natáčel tam redaktor Tomáš Mařas

„Studovat se v ní dalo, pokud to člověk ignoroval, pokud se do toho nemíchal a nevšímal si tak úplně toho, co se tady děje. Jenomže to většina studentů nedělala,“ vzpomíná student čtvrtého ročníku Matouš Volák.

„Dopadlo to tak, že se přestaly dělat kvalitnější věci a nebyla tady tvůrčí atmosféra, která byla dříve, když tady byl pan Janák,“ dodává.

„Všichni jsme chtěli, aby na škole byl klid a abychom měli atmosféru pro tvorbu. Tehdy, jak se to stalo zrovna vloni s panem Kolčem, tak to bylo docela napětí ve škole,“ připomíná o rok mladší Alexandra Lichatcheva.

S nově jmenovaným ředitelem se podle studentů napjatá atmosféra uvolnila a vrací se k tvůrčí činnosti. „Máme hodně plánů a myslím, že se pan ředitel snaží a docela mu všichni fandíme, opět se začaly navazovat kontakty i s cizinou,“ říkají studenti.

Nový ředitel kamenickošenovské sklářské průmyslovky Pavel Kopřiva má jasnou představu na čem stavět renomé školy.

„Hlavně je důležité, že tady vždycky vznikaly výborné výrobky od studentů. Řemeslo se stále drží na vysoké úrovni. To je jedna z oblastí, jako takový základ toho, na čem se to dá postavit."

O škole se poslední roky mluvilo takřka výhradně v souvislosti s nejrůznějšími nepříjemnostmi, které ji provázely. Teď je pro ředitele důležité klidné zázemí pro práci.

„Skončilo období hádek, rozbrojů. Škola má potenciál, ale k tomu potřebuju šikovné studenty a dobré pedagogy. Dobré pedagogy tady mám, protože ty tady byli i v oněch složitých obdobích."

Nový ředitel nabídne studentům tradiční obor design světelných objektů a rozvíjet chce i obor 3D grafika a modelování.

Kresby žáků Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské (SUPŠS) v Kamenickém Šenově | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme