Ústavní soud se zastal nevidomých manželů ve sporu o úvěrovou smlouvu

Ústavní soud se zastal nevidomého páru z Prahy. Rozhodl, že úvěrová smlouva na půl milionu korun, kterou manželé podepsali, ale zprostředkovatel v ní bez jejich vědomí uvedl své vlastní číslo účtu, je neplatná. Soudy teď musí případ projednat znovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Přestože se manželé k penězům nikdy nedostali, Krajský soud v Praze dříve rozhodl o platnosti úvěru i zástavní smlouvy na rodinný domek ve prospěch úvěrové společnosti. Podle soudkyně zpravodajky Ivany Janů ale smlouva nebyla sepsána podle jejich vůle.

„Protože nebyli schopni zkontrolovat obsah této smlouvy, tak se tam nepromítla jejich vůle, aby peníze, které si půjčovali, byly zaslány na jejich účet. Ústavní soud konstatoval, že bylo porušeno jejich právo na spravedlivý proces a že bylo rovněž zasaženo do jejich práva na ochranu majetku,“ uvedla Janů.

Krajský soud, který ve složitém případu postupoval podle instrukcí Nejvyššího soudu, dospěl k závěru, že se nevidomí mohli před podpisem v roce 2005 s obsahem smlouvy seznámit, a to například prostřednictvím jiné osoby.

Pár se zřejmě stal obětí podvodníka

Podle ústavních soudců se však nevidomí nechovali nijak nezodpovědně, naopak se zřejmě stali obětí osob, které zneužily jejich zdravotního stavu. Pachatelem mohl být například člověk, který pomáhal s vyplněním úvěrové smlouvy.

Zastupující právník páru Jaroslav Brož rozhodnutí vítá. „Já mohu říct, že toto rozhodnutí samozřejmě přineslo spravedlnost a také radost a důvěru v právo. Byla poskytnuta ochrana slabšímu,“ podotkl Brož.

Kauzou se zabýval také trestní soud, který zprostil nevidomého muže obžaloby z úvěrového podvodu. Rovněž tehdy naznačil, že se nejspíš sám stal obětí trestného činu. Zda byl nakonec někdo potrestán, nález Ústavního soudu neuvádí.

Martin Hromádka, Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme