Český soud poprvé zrušil firmu kvůli její trestné činnosti, podváděla s daněmi

Český soud poprvé využil práva, které dává justici už dva roky platný zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, a zrušil firmu, protože porušovala zákon. Pyšelská společnost Lax Prag doplatila na to, že nepodávala daňová přiznání a neodváděla DPH. Stát tak připravila o milion korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jednatelé společnosti dostali podmíněné tresty, firmu soud zrušil. Podle Hospodářských novin ale nejde o vhodný precedens, protože společnost už dva roky nevykazuje žádnou činnost a je bez majetku.

„Myslím, že je to zajímavý rozsudek a má svého druhu precedenční charakter. Protože trestných činů, které se mohou vztáhnout na právnické osoby, je poměrně hodně. A škála trestů je také pestrá,“ říká ředitel Transparency International David Ondráčka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český soud poprvé zrušil firmu, protože se podílela na trestné činnosti. Téma pro ředitele české pobočky Transparency International Davida Ondračku.

„V tomto konkrétním případě skutečně jde o bezvýznamnou firmu, která de facto byla nějakou dobu asi mrtvá, ale důležité je zdůvodnění paní soudkyně. Uvedla, že aktivity firmy byly spojené pouze s trestnou činností,“ vysvětluje.

Podle něj existuje nastrčených firem, které jsou určené pouze k tomu, aby krátily daně či praly peníze a aby ztěžovaly práci orgánům činným v trestním řízení nebo finančním úřadům, v Česku celá řada.

„Otázka, která se s tím spojuje, je otázka ekonomičnosti trestního řízení. Přestože šlo o prázdnou schránku, ale státní zástupci museli spor vést, je to poměrně drahá záležitost. Ale na druhou stranu vítám, že k prvnímu rozsudku došlo a že to zvýší povědomí o variantě této sankce,“ míní Ondračka.

Důležité podle něj bude, až se před soud dostane případ některé velké známé firmy. „Víme, že jsou obviněny Metrostav či Česká pošta, tam určitě nedojde k rozsudku zrušení firmy, ale jsou tam jiné sankce. Například zákaz účasti ve veřejných zakázkách a má to i reputační charakter,“ dodává ředitel Transparency International David Ondráčka.

Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme