Česká armáda dostala nejhorší hodnocení za 5 let, podle NATO je v krizi

Česká armáda je těžce podfinancovaná a stav některých důležitých jednotek je kritický. To je vzkaz NATO, se kterým přijel do Prahy generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. Ministerstvo obrany tvrdí, že jde o nejhorší hodnocení armády za posledních pět let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anders Fogh Rasmussen v Praze

Anders Fogh Rasmussen v Praze | Foto: Filip Jandourek

NATO v nejnovější hodnotící zprávě kritizuje českou armádu hlavně kvůli nedostatečnému financování. Od roku 2007 investice do ní klesly o čtvrtinu, z 55 na 42 miliard korun ročně. To jednak neodpovídá závazku Česka vůči alianci, ale také to nestačí například na dostatečnou výzbroj.

Špatně jsou na tom podle aliance jednotky bojové podpory nebo dělostřelci. Ani celkový počet vojáků v armádě není dostatečný. Místo 22 tisíc je jich jen necelých 20 tisíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

NATO v nejnovější hodnotící zprávě kritizuje českou armádu. Hostem Polední publicistiky byl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý

Ministerstvo obrany kritiku aliance přijalo a nebylo ani překvapené. „Je to reálný odraz toho, jak situace vypadá," říká mluvčí MO Jan Pejšek.

"Je personální nenaplněnost některých vojenských útvarů a na investice se nevynakládá tolik peněz, kolik by mělo. Doporučení je 20 procent obranného rozpočtu a v případě ČR je to nyní o něco méně než deset procent,“ vysvětluje.

Nepříznivé hodnocení ale podle něj nijak neohrozí zapojení Česka v rámci Severoatlantické aliance, pouze upozorňuje na problémy, které je potřeba řešit.

Nejde o první varování

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý ale upozorňuje, že nejde o první varování aliance směrem české armádě. „Opakuje se to téměř každý rok. A bohužel každý rok ČR snižuje svůj obranný rozpočet. Myslím, že je to závažné a konečně by se tím někdo měl zabývat,“ říká.

„Ostatně situace na Ukrajině ukazuje, že je potřeba se ozbrojeným silám věnovat, a pokud se tak nestane, budeme jedni z nejhorších v rámci NATO,“ upozorňuje. Podle něj nepřicházejí varovné signály jen ze strany NATO, ale i zevnitř české armády.

„Mezi hlavní nedostatky patří nedokončené některé modernizační programy, nedokončené přezbrojení armády na vyšší zbraně. Není dokončeno přezbrojení ozbrojenými transportéry, nemáme dostatek munice, vojáci nemají ani polní stejnokroj. Pro ostré akce na území ČR dostávají dokonce jen ocelové přilby,“ vyjmenovává.

Šedivý míní, že česká politická reprezentace nevnímá potřebu bezpečnosti tak jako spojenci v rámci NATO. „Přece není možné, abychom neustále mluvili o tom, v jakém bezpečném prostředí se nacházíme po vstupu do NATO, ale zároveň se chováme jako oportunisté. Tady je obrovská disproporce v tom, co se říká a co je vnímáno ve své podstatě,“ vysvětluje.

NATO | Foto: Český rozhlas

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme