Vstup Ukrajiny do EU není na pořadu dne, řekl v Praze šéf Evropského parlamentu

O osudu Ukrajiny i rusko-evropských vztahů mluvil na návštěvě v Praze předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Do Prahy přijel při příležitosti 10. výročí vstupu České republiky do Evropské unie, které připadne na 1. května. Na návštěvě ale mluvil hlavně o aktuálních tématech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konference Česko očima Evropy, Martin Schulz

Konference Česko očima Evropy, Martin Schulz | Foto: Filip Jandourek

Pro předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze je především důležité, že teritoriální integrita Ukrajiny nesmí být zpochybněna.

Ruská invaze na Krym je podle něj hrubým porušením mezinárodního práva, které nesmí zůstat bez odezvy. „Musíme proto dát jasně najevo, že něco takového nestrpíme.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu šéfa EP v Praze sleduje Ondřej Bouda ze zahraniční redakce

„Evropa má připravenou ještě třetí fázi sankcí, pro případ, že by Moskva ve své rozpínavosti pokračovala a zvyšovala tak napětí na celém kontinentu,“ řekl v Praze šéf Evropského parlamentu.

Šlo by o tvrdá opatření, která ale podle Martina Schulze nesmí bránit diplomatickému řešení krize. Ze své zkušenosti v Evropském parlamentu, kde se bývalí úhlavní nepřátelé dnes dokážou shodnout na společné budoucnosti, ví, že nejlepším řešením je hledat společné zájmy. A těch má Rusko s Evropou poměrně dost.

Dveře Evropa před Ukrajinou nezavírá

„Vstup Ukrajiny do Evropské unie není v současnosti vůbec na pořadu dne,“ tvrdí Martin Schulz. Podle něj na to země není připravena ekonomicky ani politicky. To ale neznamená, že Ukrajina nemá evropskou budoucnost.

Nikdo před ní nezavírá dveře a nevyhazuje jí na pospas Rusku. Jen teď podle předsedy Evropského parlamentu potřebuje úplně jiný druh pomoci.

Konference Česko očima Evropy, Martin Schulz | Foto: Filip Jandourek

„Teď jde především o peníze, energii, infrastrukturu. Ukrajina stojí před bankrotem, nemá na platy policistů ani učitelů.“

„A v tomto směru Evropa už začala s připravovanou pomocí, protože hrozící kolaps na naší východní hranici by mohl mít nedozírné následky i pro nás. Prioritou je tedy stabilizace situace v zemi tak, aby se mohlo jednat o vážnějších tématech,“ zdůraznil Martin Schulz.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme