Násilí na Ukrajině musí skončit, shodli se účastníci jednání v Ženevě

Ze ženevských jednání vzešla dohoda o mírovém řešení ukrajinské krize. Ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Spojených států a šéfka unijní diplomacie se shodli na tom, že klíčovou roli musí ale sehrát sami Ukrajinci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Kerry a Sergej Lavrov se sešli v Ženevě na jednání o ukrajinské krizi

John Kerry a Sergej Lavrov se sešli v Ženevě na jednání o ukrajinské krizi | Foto: / STR | Zdroj: ČTK

"Všechny strany konfliktu se musí zdržet násilností, zastrašování a provokace. Odsuzujeme jakékoliv projevy extrémismu, rasimu a náboženské diskriminace," řekl ministr zahraničí USA John Kerry.

Dodal ale, že výsledky jednání jsou pouze na papíře a pokud Rusko dohodu nedodrží, hrozí mu další sankce.

Na řešení situace mají mít hlavní podíl obyvatelé Ukrajiny. „Víme, že svobodné a spravedlivé prezidentské volby, které se konají 25. května, jsou nejlepší cestou, jak vyjádřit vůli ukrajinského lidu,“ řekla šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval k vyklizení všech obléhaných budov ve východoukrajinských městech a k ukončení podobných okupačních akcí.

Všichni protestující by podle šéfa ruské diplomacie měli získat amenstii s výjimkou těch, kteří mají na svědomí závažné trestné činy.

Pavlína Nečásková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme