Penta loni vydělala o miliardu méně, chce ale investovat. Zájem má o polské lékárny

Investiční skupině Penta loni meziročně výrazně klesl čistý zisk. Vydělala zhruba 2,75 miliardy korun. To je o 1,3 miliardy méně než rok předtím. Vyplývá to z hospodářských výsledků, které dnes Penta zveřejnila. Přesto chystá velké investice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spoluzakladatel Penta Investments Marek Dospiva

Spoluzakladatel Penta Investments Marek Dospiva | Zdroj: ČTK

Letos na ně má připravených 500 milionů eur, což je v přepočtu téměř 14 miliard korun.

Momentálně jedná s majiteli čtyř projektů, bližší informace ale říct nechtěla.

Obecně prý chce rozvíjet podniky v oblasti maloobchodu, výroby, finančních služeb a hlavně zdravotnictví. Podle spoluzakladatele Penty Marka Dospivy se chce skupina zaměřit například na polské lékárny.

„Na celém polském trhu je 13 tisíc lékáren, takže tam vidíme obrovský potenciál akvizičního růstu, neboť trh je rozdrobený a nikdo tam - kromě jedničky na trhu, která vlastní zhruba 600 lékáren a u 400 má franšízovou dohodu - nevlastní větší řetězec,“ vysvětlil.

Penta původně chtěla prodávat Aero Vodochody. Ode dneška je ale definitivně jasné, že v nejbližších letech se tak nestane.

„Od mezinárodních investorů jsme dostali zhruba pět nabídek. Nebyly špatné, ale podle našeho názoru neodrážely potenciál růst tržeb. Věříme, že Aero je do roku 2017 zvýší zhruba třikrát, což se v nabídkách neodrazilo, a proto jsme od prodeje ustoupili a Aero si necháváme,“ potvrdil Dospiva.

Společnost Aero Vodochody uzavřela několik nových dlouhodobých kontraktů, a má proto podle Dospivy velký potenciál do budoucna. Skupina Penta působí v Česku, na Slovensku, v Polsku a Německu.

KKCG (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

KKCG plánuje investici do loterií

Další velká investiční skupina KKCG hospodářský výsledek za minulý rok ještě nezveřejnila, očekává ale jeden z nejúspěšnějších roků, a to jak z pohledu obratu tržeb, tak i hospodářského výsledku.

Podle mluvčího skupiny Dana Plovajka se KKCG chystá expandovat na českém i evropském trhu a v zemích bývalého Sovětského svazu.

„Nově také v letošním roce pokračujeme v plánech investovat do loterijního byznysu, protože skupina KKCG je jednak vlastníkem české loterie Sazka, držíme podíl v řecké loterii Opap a v letošním roce analyzujeme některé nové investiční příležitosti v zahraničí právě v oblasti loterií.“

Další investiční skupina J&T plánuje podle slovenského deníku SME vybudovat zábavní park za více než 4 miliardy korun. O jeho umístění jedná v Česku, Polsku nebo na Slovensku. A skupina PPF zřejmě koupí pražský mrakodrap City Tower, který byl do loňska nejvyšší budovou v Česku.

Simona Bartošová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme