Prezident Miloš Zeman přijal na Hradě olympioniky

Olympionici, kteří Česko reprezentovali na zimních olympijských hrách v Soči, mají dovolenou. Tedy většinou. A pokud ji netráví v zahraničí nebo jim nebránily jiné povinnosti, přijali na dnešek pozvání prezidenta Miloše Zemana a přišli na Pražský hrad. Setkání to mělo být formální, ale sportovci to vyložili trošku po svém.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě členy olympijské výpravy ze zimních her v Soči. Na snímku zleva snowboardistka Eva Samková, rychlobruslařka Martina Sáblíková a Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě členy olympijské výpravy ze zimních her v Soči. Na snímku zleva snowboardistka Eva Samková, rychlobruslařka Martina Sáblíková a Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

Při příchodu prezidenta nechyběly fanfáry, ani když na malé pódium ve Španělském sále Pražského hradu mířily úspěšné české reprezentantky z her v Soči. Ale pozvánku dostali všichni nominovaní, což prezident Miloš Zeman zdůraznil.

„Je pro mě ctí, že zde mohu přivítat všechny účastníky olympijské výpravy, protože natřásat si peříčka v přítomnosti medailistů není dobré,“ říkal Miloš Zeman ve chvíli, kdy vedle něj na stupínku stály medailistky ze Soči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slavnostnímu okamžiku ve španělském sálu Pražského hradu byl přítomen i Tomáš Kohout

Zlatá snowboardcrossařka Eva Samková, dvojnásobná medailistka Martina Sáblíková a majitelka stříbra biatlonistka Veronika Vítková. A spolu s nimi trenéři Flejšar, Novák, Šikola a Rybář. Ostatní sledovali vše zdola.

Ač bylo přijetí u hlavy státu formální, Eva Samková, která přišla na Hrad už při schvalování nominace, ho vnímala jako… „Normální. Taková klasika jako vždycky. Trošku mě překvapil Kája Gott, že tam byl. To jsem se musela hodně smát. Ale jooo, v pohodě. Jídlo dobrý,“ smála se Samková.

Právě osmatřicetinásobný Zlatý slavík Karel Gott zazpíval při závěru setkání olympionikům českou hymnu. A tím „dostal“ i Martinu Sáblíkovou.

„Pro mě to bylo hodně velké překvapení. Musela jsem se soustředit na slova, abych se pořád nekoukala na Káju, protože to byla fakt pecka. V reálu jsem ho nikdy neviděla. To bylo fakt bezvadné překvápko.“

Vítkové dělaly potíže lodičky

Překvapením naopak nebyly slavnostní róby přítomných. Někteří skokani zvolili růžové košile, sdruženář Churavý vojenskou uniformu, Martina Sáblíková kalhotový kostým a Veronika Vítková se, nejdřív jak mohla, zbavila aspoň na chvíli bot na zhruba deseticentimetrových podpatcích.

„Na lodičky nejsem moc zvyklá, takže se v tom nedá vydržet. Bez nich je to lepší,“ svěřila se s bolestí nohou Veronika Vítková, která si většinu roku obouvá do práce spíše lyžáky.

Teď si Veronika Vítková užije volno, byť asi ne v zahraničí, nacestovala se totiž už dost. A pak už zase stejně jako ostatním začne tvrdá příprava na další sezónu.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme