Exministra Kalouska se policie opět ptala na údajné trafiky pro exposlance

Místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek znovu vypovídal na policii kvůli kauze údajných trafik pro exposlance ODS. U výslechu strávil skoro dvě hodiny. V případu, kvůli kterému padla vláda, čelí obvinění expremiér Petr Nečas i jeho manželka Jana, dříve Nagyová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek u Městského soudu v Praze. 19. 11. 2013

Miroslav Kalousek u Městského soudu v Praze. 19. 11. 2013 | Zdroj: ČTK

Kalousek podle svých slov odkázal vyšetřovatele na svou výpověď z loňského června a zodpověděl jen doplňující dotazy státního zástupce.

Ten se prý exministra ptal i na to, jestli zná určité osoby. Kalousek novinářům nikoho konkrétního nejmenoval, dodal jen, že většinu z nich neznal.

Bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa původně čelili obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku v podobě příslibu významných postů ve státních firmách. Kalousek dnes zopakoval, že něco takového nechápe:

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Čermáková

„Cítím se dál naprosto nevzdělán pro to, abych pochopil, jak se někdo může dopustit korupce, když se vzdá pozice za 90 tisíc měsíčně, a poté přijme pozici za 35 tisíc měsíčně.“

U Kalouskova výslechu byl i Nečasův advokát Josef Lžičař. „Myslím si, že jasně popsal situaci, pokud se týkala přijetí stabilizačního balíčku. Myslím, že výpověď je dnes důležitá pro trestní řízení ve vztahu k nestíhaným poslancům, ale zejména tedy ve vztahu k doktoru Nečasovi a k dalším, kteří jsou stíhaní,“ uvažuje.

Politici vypovídají znovu

Už loni Miroslav Kalousek coby ministr financí vyšetřovatelům například popisoval, jak se obsazují posty ve státních firmách. Za ně má odpovědnost právě resort financí.

Fuksa se stal dva měsíce po složení poslaneckého mandátu členem představenstva Českého Aeroholdingu, Šnajdra zvolili v prosinci 2012 předsedou dozorčí rady společnosti Čepro. Tluchořem požadovaný člověk byl zase podle spisu zvolen členem dozorčí rady Českých drah.

Výslechy svědků se opakují, protože trestní stíhání trojice exposlanců ODS nakonec zrušil Nejvyšší soud s odvoláním na poslaneckou imunitu.

Všichni tři měli znovu vypovídat koncem března, Tluchoř s Fuksou ale odmítli, za což dostali pokutu 20 tisíc korun.

Před týdnem byl na policii bývalý místopředseda ODS a exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Ten zopakoval, že kauzu údajných poslaneckých trafik považuje za „trochu nesmyslnou“.

V nejbližších dnech pak dorazí k výslechu i šéf TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Jana Čermáková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme