Požár zachvátil galvanovnu v Lanškrouně. Hašení zkomplikoval výbuch

V poledne začalo hořet v galvanovně v Lanškrouně, o dvě hodiny později se ozval mohutný výbuch. Oheň podle předběžných odhadů způsobil škodu ve výši až 200 milionů korun a desítky lidí přijdou o práci. Obyvatelé okolních domů by neměli větrat, do ovzduší unikly zplodiny. Hasičům se ale podařilo dostat plameny pod kontrolu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Lanškrouně 20. dubna vypukl požár v bývalé galvanovně

V Lanškrouně 20. dubna vypukl požár v bývalé galvanovně | Zdroj: ČTK

Na místě už vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí. Hasiči na spáleništi zůstanou do rána. Prostor bude po dobu několika dní hlídat městská a státní policie. Strážci zákona musí zajistit, aby nedošlo ke krádeži chemikálií.

Požár zasáhl celou halu galvanovny. Hasiči měli zpočátku problém se do objektu vůbec dostat. S největší pravděpodobností totiž uvnitř explodovaly tlakové nádobky s oxidem uhličitým. V hale byla také acetylenová souprava a propan-butanové lahve. Hasiči nádoby ochlazovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

O požáru mluvila starostka Lanškrouna Stanislava Švarcová

Zasahující jednotky objevily rovněž 20 barelů hydroxidu draselného, nádoby s dusičnou, sírovou a chlorovodíkovou kyselinou i další nebezpečné chemikálie.

„Vypadá to, že všechny kontejnery s nebezpečnými tekutinami jsou nepoškozené, že tedy do ovzduší neunikla chemická látka a že to, co nás teď v Lanškrouně trápí, jsou ,pouze‘ zplodiny hoření,“ říká starostka Stanislava Švarcová.

Problémy způsobil také hustý černý dým, který z areálu stoupal. Vidět byl prý až z České Třebové.

„V prvních minutách zásahu museli k průzkumu silně zakouřených prostor používat termokameru. Nasazena byla přetlaková ventilace k odvětrání. Na místo bylo povoláno i protiplynové vozidlo k měření nebezpečných koncentrací v ovzduší,“ přibližuje mluvčí hasičů z Pardubického kraje Vendula Horáková.

Lanškrounská radnice upozornila obyvatele, aby se k hořící galvanovně nepřibližovali | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

U požáru zasahuje 13 hasičských sborů – profesionálové z Lanškrouna, Ústí nad Orlicí a Králíků a také několik dobrovolných jednotek. K hašení používají pěnidlo. Odpoledne byl z Pardubic povolán speciální vůz s vysokotlakým řezacím a hasicím zařízením Cobra.

„Zařízení slouží k proniknutí skrz pevnou překážku do uzavřeného prostoru za pomoci vysokotlaké vody s příměsí abraziva. Při tomto hašení nemusí do prostoru vstupovat hasiči. Vozidlo je opěrným bodem pro zhruba třetinu naší republiky,“ vysvětluje Horáková.

Objížďka přes Ostrov

Podle webových stránek města byl požár původně jen malý, rozšířil se ale kvůli množství dřevěných konstrukcí a hořlavým izolacím. Přesné příčiny vzniku požáru hasiči dosud neznají a nechtějí ani hádat.

Policisté zároveň odklánějí dopravu od nádraží. Cesta z Lanškrouna do Rudoltic je uzavřená, řidiči tak musí využít objížďku přes Ostrov.

„Řídí především dopravu na kruhovém objezdu a v okolí požáru, aby měla požární vozidla plynulý průjezd městem a nedocházelo k nějakým kolizím,“ dodává starostka Lanškrouna.


Zvětšit mapu

ČTK, krw, Eliška Malínská, Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme