Krade se čím dál víc, shodují se prodavačky. Z obchodů na Velikonoce mizí nejčastěji čokoláda

Prodavačky se těší na konec Velikonoc. Jsou totiž vyčerpané z nájezdů zlodějů. Denně musí řešit plné kapsy jídla, nadávky a urážky. Čokoláda mizí z jejich regálů často s argumentem, že lup je přece pro dítě. Chybějící zboží pak musí prodavačky zaplatit ze svého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle vědců může nadměrná konzumace čokoládových sladkostí vést k depresi.

Podle vědců může nadměrná konzumace čokoládových sladkostí vést k depresi. | Foto: Ľubica Zlochová

„Já jsem v obchodě od patnácti let a co se děje teď, to nepamatuji. Krádeže jsou na denním pořádku. Jsme z toho unavené,“ říká prodavačka ze samoobsluhy v centru Jihlavy.

Její únava se násobí tím, že pracovní doba je od brzkého rána do pozdních nočních hodin. V krámku přes ulici na tom nejsou o moc lépe:

„Kolikrát to ani nezjistíte, protože je tady spousta lidí. Až později zjistíte, že vám něco chybí. A netýká se to rozhodně jenom nepřizpůsobivých. Paní si strčí něco do kapsy a pak tvrdí, že to vlastně platila. Policie se ani nevolá, než by se něco sepisovalo, stejně se jim nic nestane. Pokud je vidíme, chytíme je, vyndají to z tašky, druhý den přijdou zas,“ popisuje prodavačka Zdena.

Přehrát

00:00 / 00:00

S prodavačkami natáčela redaktorka Olga Štrejbarová

To je podle policejní mluvčí kraje Vysočina Dany Čírtkové chyba. Příjezd policisty by mohl působit preventivně.

„V každém případě by prodavačka nebo bezpečnostní agentura, která v prodejně provádí dohled, měla kontaktovat policii. Zavolat na místo policejní hlídku, policisté případ zadokumentují," radí mluvčí.

Prodavačka Zdena těká očima po obchodě ze strany na stranu. Tvrdí, že návštěvy zlodějů jsou tak časté, že by pak nedělali nic jiného, než volali policii:

„Když tady chodíme nebo támhle máme zrcadlo, tak zařveme, aby to vyndali z tašky. Kradou hodně čokolády, protože ty jsou drahé. Včera tu bylo hodně lidí, paní nám vzala tělová mléka, protože tu byla dlouhá fronta a nevidělo se tam.“

"Krade se čím dál víc. Pořád koukáte, běháte střídavě na jednu a druhou stranu. Je to těžké. Lidi si tady kradou a my to pak zaplatíme. Kradou to, co mohou dál prodat – čokolády, sortiment z drogerie,“ upozorňuje Zdena.

Velikonoční nákupy přitahují do obchodů kapsáře, varují královéhradečtí policisté

Číst článek

V obchodě s dětským oblečením na náměstí jsou často plně naložené kočárky, které ovšem přijely prázdné. Matky podle jedné z prodavaček tvrdí, že oblečení je jejich: „Radši je nechám odejít. Co jim mám udělat?“

I prodavačky z dalších obchodů potvrdily, že se krade víc než kdykoliv předtím. Podle zástupce ředitele jihlavské městské policie roste i agresivita zlodějů. I s tím prodavačky souhlasí.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme