Olejovou skvrnu, která se šíří z potopeného trajektu Sewol, zatím nelze vyčistit

Do záchranných prací na jihokorejském ostrově Jindo je zapojeno 560 potápěčů, přes 200 lodí a 34 helikoptér. Všichni pátrají po více než dvou stovkách pohřešovaných z trajektu Sewol, který ztroskotal ve středu. Na místo jedné z největších námořních katastrof Jižní Koreje se vypravila i zpravodajka Českého rozhlasu Kateřina Procházková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranné práce na potopeném jihokorejském trajektu Sewol

Záchranné práce na potopeném jihokorejském trajektu Sewol | Foto: Kateřina Procházková

„Jsme opravdu blízko potopeného trajektu Sewol. Je to vidět také v moři, které je znečistěné. Plujeme v podstatě v jedné velké olejové skvrně,“ informuje zpravodajka.

Skvrna dosahuje asi tří kilometrů a dále se šíří. Záchranáři ji zatím nemohou důkladně čistit, komplikovalo by to totiž záchranné práce a vyhledávání obětí.

„Jenom v okolí je tady zhruba 30 až 50 lodí, od menších člunů policie a záchranářů až po velké lodi, na kterých se pravděpodobně připravují potápěči,“ říká Procházková.

Přehrát

00:00 / 00:00

K potopenému trajektu se podívala zpravodajka Českého rozhlasu Kateřina Procházková

Hloubka moře je v těchto místech 40 metrů. Potápěči prozkoumávají místa zhruba 10 až 30 metrů pod hladinou. Vzhledem k tomu, že loď je obrácená palubou ke dnu, nejhůře se jim dostává do vrchních pater.

„Tady z té lodi nahoře se vhání do vraku vzduch. Tady je pátrací loď a tady na malých loďkách jsou potápěči, kteří mají na zádech láhve se vzduchem,“ popisuje místo pátrání kapitán pobřežní hlídky Ha Dže-čon.

Potápěči pokračují v prohledávání trajektu Sewol, počet obětí se zvýšil na 87

Číst článek

K přídi potopené lodi jsou připevněné také hnědé vzduchové bóje. Nemají ale udržet vrak nad hladinou a slouží pouze k orientaci.

„Vlny jsou opravdu vysoké. Moře je neklidné, přestože dnes je jeden z nekrásnějších dnů od doby, kdy tady loď ztroskotala,“ uzavírá zpravodajka.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme