Za loňskou tragédií chceme udělat tečku, říkají účastníci bostonského maratonu

Přesně před rokem se v americkém Bostonu odehrál nejvážnější pumový útok ve Spojených státech od zářijových atentátů z roku 2001. Dva čečenští bratři odpálili nálože v cílové rovince bostonského maratonu. Tři lidé zemřeli, přes 260 dalších bylo zraněno. Zatímco mladší bratr Džochar Carnajev čeká ve vazbě na proces, Boston se připravuje na další ročník proslulého běhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Bostonu se na velikonoční pondělí poběží maraton. Lidé si připomenou rok od atentátu, při kterém zemřeli tři lidé

V Bostonu se na velikonoční pondělí poběží maraton. Lidé si připomenou rok od atentátu, při kterém zemřeli tři lidé | Zdroj: Reuters

Je po sedmé hodině ranní a skupina běžců energicky končí trénink v jednom z bostonských parků a vyráží do práce nebo do školy.

Mnozí se tu připravují na blížící se maraton, jiní se jen přicházejí rekreačně proběhnout. Všichni ale svorně tvrdí jedno – běhání je pro ně šancí, jak se s tragickými událostmi loňského roku vyrovnat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je atmosféra rok po atentátu na bostonský maraton, zjišťovala Lenka Kabrhelová

Rosalii Boraové loni do cíle chyběly dva kilometry, když závod ukončil pumový útok. Nálože odpálené v cílové rovince podle ní šokovaly běžce i desetitisíce diváků populárního sportovního podniku. I přesto – nebo možná právě proto – je Rosalie odhodlaná běžet znovu.

„Letošní maraton bude můj třetí v pořadí, doufám, že se mi ho povede dokončit. Loňské události byly pro všechny pochopitelně velmi emotivní. Teď chceme všichni společně za tragédií udělat tečku a vrátit Bostonu duch pospolitosti, energie a nadšení, který mu tradičně patří,“ říká Rosalie.

Dvacetiletý Carnajev tvrdí, že je nevinný. Podle obžaloby připravil atentát spolu s bratrem Tamerlanem. Oba byli původem z Čečenska a v Bostonu žili před atentátem asi deset let. Starší Tamerlan byl zabit při přestřelce s policií, Džochar byl těžce zraněn.

Bostonská policie potvrdila, že letošní ročník, který se poběží 21. dubna - na Velikonoční pondělí - budou provázet přísná bezpečnostní opatření.

Kromě chystaných pietních akcí na památku obětí loňských atentátů a připomínku více než 250 zraněných v Bostonu už v předvečer výročí instalovali maratonskou cílovou pásku.

Tamerlan a Džochar Carnajevovi podezřelí z bombového útoku bostonský maraton | Foto: ČTK

Bostonský atentátník Carnajev bude čelit trestu smrti | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme