Kvůli zakázkám České pošty šetří policie i firmu, která spadá pod Babišův Agrofert

V souvislosti se zakázkami České pošty zasahovali v úterý policisté i ve firmě Agrotec v Hustopečích. Firma patří pod koncern Agrofert, který vlastní současný ministr financí z hnutí ANO Andrej Babiš. Podle podniku vyslýchají detektivové dva ze zaměstnanců firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vedení Agroteku si není vědomé žádného pochybení. Dva zaměstnanci Agroteku jsou již obviněni.

„Včera policie skutečně zasahovala ve společnosti Agrotec v Hustopečích. Zajistila nějakou dokumentaci, prohlédla kancelářské prostory. Pokud máme správné informace, tak byly zadrženy dvě osoby,“ řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Bylo to podle něj kvůli zakázce na autoprovoz České pošty.

Agrotec patří do koncernu Agrofert Andreje Babiše a do začátku dubna mu šéfoval předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Zásahy policie v České poště
- leden 2014: pobočky České pošty - Olšanská a Jindřišká ul., tendry na stavební zakázky, devět obviněných osob
- úterý 14. dubna 2014: opět pobočky Olšanská a Jindříšská ul., tendry na stavební zakázky a autoprovoz, šest osob stíhaných za sjednání výhody při zadání veřejné zakázy a při veřejné soutěži a rozšíření obvinění u pěti dalších
+ společnost Agrotec (skupina Agrofert) v Hustopečích: obvinění dva zaměstanci

Ve dvou pražských pobočkách České pošty v úterý od rána zasahovali policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Konkrétně v centrále v ulici Politických vězňů a v pobočce v Olšanské ulici na Žižkově. Kriminalisté obvinili dalších šest lidí kvůli kauze zmanipulovaných stavebních zakázek. Obvinění navíc rozšířili u pěti osob.

„Policejní orgán zahájil pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze trestní stíhání proti šesti osobám, a to pro trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.“

„Veřejné zakázky se dotýkají stavebních zakázek a autoprovozů. Všechny tyto zakázky se vztahují k České poště,“ potvrdila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Kriminalisté v případu stíhají už 15 lidí

Policie zasahovala na stejných pobočkách České pošty už v lednu, a to právě kvůli zadávání tendrů na stavební práce. Tehdy obvinila devět lidí, včetně bývalých zaměstnanců pošty, i samotnou Českou poštu.

Od zaměstnanců si tehdy policisté vyžádali dokumenty. V kancelářích České pošty strávili celý den a odjížděli až nad ránem.

Česká pošta provozuje kolem 3200 poboček a zaměstnává přes 32 tisíc lidí. Roční tržby se loni pohybovaly kolem 19,5 miliardy a zisk přesáhl 300 milionů korun.

Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme