Historickým městem roku 2013 je Chrudim. Ve finále byla už potřetí

Chrudim je historickým městem roku 2013. Uspěla až na potřetí, kdy se město dostalo do finále soutěže. Podle starosty Petra Řezníčka je to ocenění dlouholeté a vytrvalé práce radnice na obnově historického centra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historickým městem roku 2013 je Chrudim

Historickým městem roku 2013 je Chrudim | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

K získání titulu Chrudimi pomohla nejen nákladná rekonstrukce kostela svatého Josefa, v němž vzniklo Muzeum barokních soch, ale také úprava klášterních zahrad v sousedství kostela a oprava dalších městských budov.

„Chrudim má nádherně opravené centrum, zapojuje veřejnost a víceméně se jí nedá nic vytknout,“ připustila 1. místopředsedkyně Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Ivana Popelová.

S titulem Historické město roku je spojena i odměna milion korun určená na další péči o památky.

Památková zóna v Chrudimi je jednou z největších v českých zemích. Má přes 52 hektarů a nachází se v ní přes 70 památkových objektů, z toho je 60 ve vlastnictví města.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pořadu Stalo se dnes mluvila o soutěži Historické město roku 1. místopředsedkyně Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Ivana Popelová

V historickém centru není žádný objekt ve špatném stavu, dílčí opravy ale některé potřebují. Letos chce radnice například dokončit fasádu na bývalém klubu Agora ve Štěpánkově ulici. Bude také nutné opravit severní hradbu za budovou policie, která si podle projektu vyžádá 10 milionů korun.

Letos má Chrudim v rozpočtu příspěvek římskokatolické církvi 500 tisíc korun na rekonstrukci kostela Nanebevzetí Panny Marie. Na opravy a údržbu dalších památek bude směřovat 1,76 milionu korun. Město také poskytuje granty soukromým vlastníkům z Programu regenerace památkových zón.

Ocenění převzali také zástupci Boskovic a Prahy 2. Dostali cenu ministryně pro místní rozvoj spojenou s odměnou 100 tisíc korun. Stejnou odměnu dostává i všech 14 krajských vítězů soutěže.

Volné prostranství na chrudimském Žižkově náměstí. Ve zdi domu v pozadí jsou umístěny sochy Břetislava I. a Karla IV. | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

V jubilejním 20. ročníku pořadatelé udělili také tři čestná uznání městům Kadaň, Kutná Hora a Prachatice, která v soutěži zvítězila dříve a stále vykazují vynikající péči o své památky. Do soutěže se letos přihlásilo 51 měst.

Soutěž o Historické město roku pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj. Cena se udílí za nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón vyhlašovaném ministerstvem kultury.

Vladimír Kroc, ČTK, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme