Náchodští strážníci znovu řeší problémy s bezdomovci v centru města

Strážníci i policisté v Náchodě opět řeší problémy s bezdomovci a alkoholiky. Ti zmizeli z centra při demolici Tepny. Nedávno se ale objevili v jedné opuštěné budově a teď se scházejí u Karlova náměstí, kde obtěžují kolemjdoucí a žebrají o peníze. Na tento pozemek se totiž nevztahuje vyhláška o zákazu požívání alkoholu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na zámek v Náchodě

Pohled na zámek v Náchodě | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Martin Langer

„Tam opravdu máte bandu opilců, kteří znečišťují všechno kolem, pokřikují na lidi, kteří jdou okolo … není to příjemné,“ potvrzuje problémy s tamními bezdomovci například Karla Žídková.

„Jsme s nimi v konfliktu skoro každý den, jezdí se s nimi na záchytnou stanici do Hradce. Chování po požití alkoholických nápojů asi víme, jak vypadá. Takže různé povalování a obtěžování občanů, žebrání o peníze a tak dále,“ popisuje situaci velitel městské policie Miroslav Horák.

„Snažíme se jim ten život v centru maximálně znepříjemnit tak, abychom je odsud nějakým způsobem dostali.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s bezdomovci v Náchodě natáčela Kristýna Štanderová

Podle strážníků je to ale jako boj s větrnými mlýny. Na bezdomovce, kteří nemají trvalé bydliště v Náchodě, se snaží uplatnit zákaz pobytu. I to je ale komplikované.

„My jim nemůžeme dát na místě blokovou pokutu. Pokud chceme dosáhnout zákazu pobytu, musíme je dopravit ke správnímu orgánu - poprvé, podruhé - a potom správní orgán může rozhodnout o zákazu pobytu na místě,“ vysvětluje šéf strážníků.

Na místní opilce jsou strážníci krátcí

Pokud pak takový člověk zákaz poruší, přichází podle Miroslava Horáka na řadu policie – a to kvůli podezření ze spáchání trestného činu. Jestliže má ale alkoholik, který obtěžuje lidi, nahlášený pobyt v Náchodě, třeba na radnici, pak jsou na něj v podstatě i strážníci krátcí. Pozemek, na kterém se alkoholici scházejí, totiž patří památkářům.

„Na zámeckém kopci se nedá uplatnit vyhláška o zákazu požívání alkoholických nápojů. Ale obtěžování občanů a nevhodné chování si myslím, že nebudeme tolerovat ani tam,“ dodává velitel městské policie.

„Proč se tady zdržujeme? Je to tady hezký. Dá se tady sedět a je blízko víno,“ říkají sami bezdomovci. Ve městě je jich víc. S většinou z nich problémy nejsou.


Zvětšit mapu

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme