Bez něj by nebyl Poslední kovboj ani Čaroděj Dobroděj. Textař Zdeněk Rytíř se narodil před 70 lety

Textař, skladatel a hudebník Zdeněk Rytíř by dnes oslavil sedmdesáté narozeniny. Texty psal od poloviny 60. let, zpívaly je ikony tehdejší české pop-music. Jeho texty si oblíbila Marta Kubišová, Helena Vondráčková nebo Karel Gott, nejvíc jich ale napsal pro Václava Neckáře. Vloni v říjnu Rytíř podlehl dlouhodobé vážné nemoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Rytíř

Zdeněk Rytíř | Zdroj: ČTK

„Byl velmi kreativní člověk, který dokáže odposlouchat realitu a život kolem sebe. Svým způsobem byly jeho texty i docela dobrá poezie,“ vysvětluje původ úspěchu Rytířových textů hudební publicista Josef Vlček.

Pro Karla Gotta napsal Rytíř textů více než čtyři desítky. „Vždycky vypovídaly současným jazykem o problémech mladých lidí a obvykle nepostrádaly čitelný příběh nebo alespoň pevnou dějovou linku,“ popisuje zpěvák, kterému i Rytířovy texty pomohly k zisku 38 Zlatých slavíků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O životě a díle textaře Zdeňka Rytíře mluvila redaktorka Markéta Kaňková s hudebním publicistou Josefem Vlčkem a zpěvákem Karlem Gottem

Podle Josefa Vlčka byl Rytíř univerzální osobností a dokázal napsat text k písni jakékoli nálady a charakteru. Řadu emocionálně silných textů napsal také pro Václava Neckáře, jehož se stal dvorním textařem.

Hrdý byl ale podle Vlčka i na spolupráci s dalšími osobnostmi české pop-music.

„Pro Petra Spáleného dělal ke konci života hodně dobré věci. A hodně pyšný byl i na texty pro Lenku Filipovou,“ dodává Vlček.

Rytíř neovlivnil výrazně jen českou popovou hudbu, ale i žánry jako western a country. Nejvýraznější podle něj byla jeho spolupráce s Michalem Tučným.

Některé známé texty Zdeňka Rytíře:
Snídaně v trávě, Báječná ženská, Pověste ho vejš, Poslední kovboj, Tam u nebeských bran (Michal Tučný), Alenka v říši divů (Karel Zich), Čaroděj Dobroděj, Kdo vchází do tvých snů, má lásko (Václav Neckář), Za všechno může čas (Lenka Filipová), Hráč (Petr Spálený), Časy se mění (Golden Kids), Ring-o-ding (Marta Kubišová), Otázky, Bon soir mademoiselle Paris (Olympic), Zimní království (Yvonne Přenosilová)

„Zdeněk Rytíř postavil Michalovi Tučnému doprovodnou skupinu Tučňáci. Téhle formaci produkoval všechny desky,“ vzpomíná Karel Gott.

Vedle psaní originálních textů k českým písním Rytíř překládal i slavné zahraniční songy, například řadu písní Chucka Berryho nebo Boba Dylana.

„Zdeněk Rytíř byl jeden z mála, kteří se snažili zachovat ducha originálu, což bylo v té době něco úplně výjimečného,“ vysvětluje Vlček.

Rytíř se vedle tvorby textů věnoval celý život hudbě i jako aktivní muzikant. Už jako mladík hrál v několika rokenrolových kapelách, hlavně na basovou kytaru a klávesy, vystupoval i jako zpěvák.

Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme