O podobě točny v Českém Krumlově rozhodne architektonická soutěž

V parku českokrumlovského zámku zůstane otáčivé hlediště, a to na stejném místě jako nyní. Točna ale musí být odstranitelná. Rozhodla o tom dnes komise ministerstva kultury. Nápad si získal i podporu památkářů a výboru UNESCO. Nová podoba točny vzejde z architektonické soutěže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

otáčivé hlediště

otáčivé hlediště | Foto: Jihočeské divadlo

„Myslím si, že se nám dnes na zasedání komise povedlo najít řešení, které skloubí jedinečný charakter barokní zahrady na zámku v Českém Krumlově s podporou současného živého umění. Myslím si, že otáčivé hlediště je velmi zajímavým doplňkem, který v podstatě jakoby odpovídá i té barokní praxi živého umění v zahradách,“ potvrdil ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman.

Architektonická soutěž by měla být mezinárodní, dvoukolová a vyzvaná. To znamená, že město České Budějovice jako vyhlašovatel soutěže může oslovovat konkrétní ateliéry a architekty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti otáčivého hlediště mluvil ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman

„Budeme se snažit o to, aby byla záležitost uskutečněna v co nejkratší době, ale přece jenom je to projekt, který bude potřebovat nějaký čas. Podle mého odhadu dva, možná tři roky,“ uvažuje ministr Herman.

Podmínkou soutěže je, že divadlo bude mít maximálně 650 míst, tedy jako dosud. Co do rozměrů by ale mělo být menší, aby co nejméně rušilo kompozici historické zahrady.

Po architektech se bude chtít, aby pro soutěž vypracovali dvě varianty – mobilní otáčivé hlediště, které by se dalo zcela demontovat a odvézt ze zámecké zahrady, a stálé, ale variabilní a skládatelné. To by se po sezoně zasunulo pod zem a nebylo by vidět.

Zároveň musejí architekti navrhnout i zcela nové zázemí pro otáčivé hlediště, které bude mimo zámeckou zahradu. Opět by mohlo být buď mobilní, nebo skládací. Vybudování zázemí by mělo mít na starosti město Český Krumlov.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově by mohla nahradit mobilní scéna

Číst článek

Samotnou architektonickou soutěž zaplatí město České Budějovice, které už si v minulosti vytvořilo finanční rezervy na vypsání soutěže. Podle primátora Juraje Thomy bude soutěž stát odhadem dva a půl až tři miliony korun.

Kdo zaplatí celou stavbu, je otázka. Účastníci jednání naznačili, že se otvírá nové programovací období pro získání peněz z fondů Evropské unie, kam budou posílat žádosti.

Než se postaví nové otáčivé hlediště, v provozu zůstane stará točna. „Jestliže naši kolegové z UNESCO uvidí, že se opravdu snažíme velmi konkrétními kroky zlepšit situaci v této barokní zahradě, tak budou podle všech informací akceptovat dočasnost fungování současného modelu,“ dodal ministr Herman.

Pavla Kuchtová, Veronika Sedláčková, krw, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme