Papež o Květné neděli odložil kázání a mluvil spatra. Pak se fotil s věřícími

Papež František dnes o Květné neděli v Římě znovu překvapil. Připravené kázání dal stranou a k věřícím mluvil spatra. Pak ještě procházel mezi lidmi a s řadou z nich se vyfotil. Na náměstí Svatého Petra ve Vatikánu si přišlo jeho kázání vyslechnout sto tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František se po kázání o Květné neděli fotil s věřícími

Papež František se po kázání o Květné neděli fotil s věřícími | Zdroj: ČTK

Papež vyzval všechny přítomné, aby se vážně zamysleli, kým by v příběhu konce Ježíšova života byli - jestli jeho pomocníky, zrádci nebo těmi, kterým je osud ostatních lhostejný.

„Ptejte se, s kým je vaše srdce? Komu z těchto lidí se podobám? Tato otázka by s námi měla zůstat celý týden až do Velikonoc,“ řekl papež František.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalším překvapivém jednání papeže Františeka informoval spolupracovník Českého rozhlasu Josef Kašpar

Obsah jeho kázání tak byl hodně jiný, než předchozích papežů. „Jeho předchůdci, jak Benedikt XVI., tak Jan Pavel II. a Pavel VI., při těchto předvelikonočních kázáních spíše hovořili o tom, jakým způsobem se Ježíš obětoval pro naši spásu,“ připomněl spolupracovník Českého rozhlasu v Itálii Josef Kašpar.

„V podání papeže Františka to bylo opačně. Jakým způsobem se my stavíme k této situaci,“ dodal s tím, že rodák z argentinského Buenos Aires opět věřící překvapil.

Papež měl totiž kázání připravené, nakonec ale odložil papír a improvizoval. „Lidé přijali jeho slova s obrovským nadšením,“ doplnil Kašpar.

Papež František podle něj zakládá svůj vztah k věřícím na celém světě na spontánnosti.

František vypadal při dnešní bohoslužbě sklesle a unaveně, pak ale odložil slavnostní plášť a viditelně ožil v přímém kontaktu s věřícími. Skoro to vypadalo, jako by ho všechny ty oficiality moc nebavily.

„Oficiality bezpochyby příliš rád nemá. V Římě jsou všichni přesvědčení o tom, že nešlo ani tak o důkaz jeho únavy, ale toho, že oslavy Velikonoc a Vánoc bere nesmírně vážně a velmi silně je prožívá,“ dodal spolupracovník Českého rozhlasu.

Když František před mší vedl procesí nesoucí palmové ratolesti, jimiž podle bible lidé zdravili Ježíše při jeho příjezdu do Jeruzaléma a kterými spolu s olivovými větvičkami vyzdobili věřící celé náměstí, opíral se František o hůl vyrobenou vězni ze San Rema. Učinil tak další ze svých gest, s nimiž se snaží přiblížit katolickou církev lidem z okraje společnosti.

Papež František si nelibuje v oficialitách. Více si užíval kontakt s věřícími | Foto: ČTK/AP

Oslavy spojené s Velikonocemi budou pokračovat celý týden; jejich hlavní část začíná na Zelený čtvrtek, kdy se připomene Ježíšova poslední večeře.

Velký pátek je připomínkou Kristovy smrti, v sobotu se pak koná velikonoční vigilie a v neděli oslava Kristova zmrtvýchvstání. Velikonoční pondělí je potom ve znamení radosti křesťanů z vykoupení.

Na Květnou neděli vyrábějí v Polsku obří palmy z papírových květů

Číst článek

Velikonoce | Foto: Český rozhlas

ČTK, Josef Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme