Sobotka za slova o vstřícné politice vůči Číně sklízí chválu i kritiku

Chválu i kritiku sklízí premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD za slova o vstřícné politice vůči Číně. Podle Sobotky respektuje česká vláda jednotnou Čínu včetně jejího nároku na Tibet a nebude se vměšovat do vnitřních záležitostí nejlidnatější země světa. To vítají organizace, které se věnují zahraničnímu obchodu. Naopak ty, které hájí lidská práva, výrok kritizují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka přichází na jednání kabinetu

Premiér Bohuslav Sobotka přichází na jednání kabinetu | Zdroj: ČTK

Nekritizovat stav lidských práv v Číně a uznat její celistvost je podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD způsob ke zlepšení vztahů s touto zemí.

„Chtěl bych vyjádřit naději, že v krátké době budou naše oficiální kontakty na nejvyšší úrovni s Čínou pokračovat,“ řekl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na slova premiéra o vstřícné politice vůči Číně zjišťoval redaktor Martin Karlík

Čínu také navštíví ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek z ČSSD. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek cestu schvaluje, ale má k ní připomínku. „Pochopitelně bych si tam přál, aby český ministr zahraničí tam upozornil na otázku lidských práv.“

Vstřícnost vůči Číně oceňuje Hospodářská komora České republiky, podle které prohlášení politiků mají na obchod s touto zemí významný vliv. Prezident komory Petr Kužel řekl, že na věc je třeba se dívat i z evropského pohledu:

„Vláda České republiky se tímto krokem připojuje k ostatním zemím EU, jako je Německo, Velká Británie, Francie, které dlouhodobě vedou s Čínskou lidovou republikou dialog o rozvíjení intenzivních ekonomických a politických kontaktů.“

„Myslím, že je to součást strategie české vlády, Evropské unie a já vidím na tom to pozitivní, že Čína je dlouhodobě náš velký ekonomický partner,“ zdůraznil prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jako součást strategie české vlády i EU vnímá přístup vlády prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel

Premiérovy výroky přivítala i agentura CzechInvest, potvrzuje její mluvčí Adéla Tomíčková.

„Dosud se CzechInvestu podařilo zprostředkovat osm čínských investic, díky kterým vzniklo v české republice více než tisíc pracovních míst,“ připomněla Tomíčková.

Diskuse se povede dál

Naopak podle ředitele obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni Šimona Pánka je nutné na nedodržování lidských práv stále upozorňovat.

„Považuji to za trapně podbízivé. Myslím, že obchodně-ekonomická mise se dá udělat bez těchto přehnaných vyjádření,“ zdůraznil.

Na nutnost tlačit na dodržování lidských práv v Číně poukazuje i Amnesty International. „Pro nás je důležité to, aby čínská vláda ani nikdo jiný neporušoval lidská práva v Tibetu,“ podotkla za českou pobočku Amnesty International Martina Pařízková.

Podle náměstka ministra zahraničních věcí Petra Druláka se diskuse o lidských právech povede dál, ale je nutné s Čínou udržovat standardní vztahy.

Lenka Kabrhelová, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme