V Polsku přistáli američtí vojáci, zapojí se do armádního cvičení na východě Evropy

V Polsku přistál první kontingent vojáků americké armády, který se má zapojit do vojenských cvičení ve východní Evropě. Jde o reakci na rostoucí obavy z postupu Ruska v krizi na Ukrajině. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil ve středu Spojené státy z toho, že „řídí dění" na Ukrajině. Americká diplomacie odmítla jeho slova jako absurdní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Polska dnes přiletělo 150 příslušníků 173. výsadkové brigády armády Spojených států

Do Polska dnes přiletělo 150 příslušníků 173. výsadkové brigády armády Spojených států | Zdroj: Reuters

„Máme schopnosti, odhodlání a vůli plnit naše alianční závazky," zopakoval zástupce velitele amerických sil v Evropě, generál Richard Longo.

Zhruba 150 vojáků, kteří se do severozápadního Polska přesunuli ze základny v Itálii, posílí v příštích dnech dalších 450 příslušníků americké armády.

Jednotky se v příštích měsících zapojí do vojenských cvičení nejen v Polsku, ale i v Litvě, Lotyšsku a Estonsku. Všechny tyto země sledují s obavami posilování pozic ruské armády na hranici s Ukrajinou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úsilí Varšavy o přítomnost amerických vojáků přiblížil v Ranním interview Maciej Ruczaj z Polského institutu v Praze

Spojené státy vyzvaly Moskvu, aby použila svůj vliv na proruské ozbrojence ve východní Ukrajině a přiměla je ke složení zbraní a ukončení okupace vládních budov.

Poláci se cítí kvůli postupu Ruska ohroženi

„Podle průzkumu 49 procent Poláků považuje nezávislost země, samostatnost, za ohroženou v současné situaci,“ zdůraznil politolog Maciej Ruczaj z Polského institutu v Praze.

„A více než 60 procent z nich si myslí, že nestačí pouze členství v NATO, ale mělo by to být potvrzeno i vojenskou přítomností v Polsku.“

Ruczaj také připomněl, že se Polsko snaží přimět ostatní země severoatlantické aliance a Evropské unie k razantnějšímu postupu směrem k situaci na Ukrajině.

„Současně si, myslím, polská vláda uvědomuje, že nemá až takovou sílu dělat něco navzdory velmocím.“

„To znamená, že chce z toho vytěžit alespoň to, že konečně po 15–20 letech členství bude toto členství v NATO stvrzeno i silnější vojenskou přítomností aliance na východních hranicích Polska,“ řekl Maciej Ruczaj.

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme