Praha se přestane rozrůstat do polí, počítá s tím nový Metropolitní plán

Skoro dva roky od schválení vzniku Metropolitního plánu má Praha hotové první návrhové výkresy. Institut plánování a rozvoje hlavního města je ještě v následujících měsících bude doplňovat a projdou širokou diskusí s odborníky, městskými částmi a veřejností. Nový plán by měl platit od roku 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Hudeček z TOP 09 na zasedání pražského zastupitelstva

Tomáš Hudeček z TOP 09 na zasedání pražského zastupitelstva | Zdroj: ČTK

Cílem Metropolitního plánu je zastavět nevyužité plochy v širším centru města jako jsou Bubny, Žižkov nebo Smíchov.

„Jde o staré průmyslové nebo velké dopravní zóny, kde není umožněn život. Naším záměrem je, aby tyto zóny byly rozvinuty směrem k tzv. ‚efektivnímu městu‘,“ plánuje pražský primátor Tomáš Hudeček z TOP 09.

Ještě jako náměstek inicioval výraznou změnu v územním plánování města. Podle nově zveřejněných návrhů se Praha nemá dále rozšiřovat. Podle primátora je to neekonomické i neekologické.

Přehrát

00:00 / 00:00

S novým územním plánem Prahy se seznámila Anaa Königsmarková

Vznik nového plánu však provázejí komplikace. „Proti harmonogramu jsme zpožděni asi o půl roku. Vzhledem k náročnosti prací a změnám, které v rámci územního a regionálního rozvoje v Praze děláme, se to dá považovat za dobré číslo,“ říká primátor.

Městské části napříč Prahou se ale právě zahušťování města obávají. Prý mohou zmizet volná prostranství mezi domy nebo paneláky na sídlištích.

„Máme obavy, že nový Metropolitní plán bude tato území chránit méně, než stávající územní plán. Vnitrobloky a zelená prostranství na sídlištích budou potenciálně zastavitelným územím,“ obává se zastupitelka Prahy 13 Zuzana Drhová ze Strany zelených.

Odborníci z Institutu plánování a rozvoje ale tvrdí, že něco takového se nestane. Každá lokalita má podle Jaromíra Haince z Kanceláře metropolitního plánu svá specifika a podle toho se k ní bude přistupovat.

„S výškou a využitím veřejných prostranství se bude pracovat v každé lokalitě jinak. Budeme klást důraz na to, aby se dostalo do souladu umísťování veřejných staveb, třeba škol, tak, aby posílily význam veřejného prostranství,“ tvrdí Hainc.

V Praze by podle plánu mělo vzniknout také více parků, ale třeba i výškových budov na ose Pankrác, Libeň a Vysočany.

Celý návrh Metropolitního plánu má být hotový do jara příštího roku. Pak projde řadou schvalovacích procesů a v roce 2017 by měl vstoupit v platnost.

Anna Königsmarková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme