Karel Kryl chtěl mít na hrobě sochu anděla. Nejsou na ni peníze

Příbuzní a přátelé Karla Kryla dávají dohromady sbírku na bronzovou sochu anděla. Kryl si dílo svého kamaráda, sochaře z Mnichova přál mít na svém hrobě. Krylova manželka teď ale po pomníku pro zesnulého muže netouží. Socha tak bude stát jinde, zřejmě v Bechyni nebo Brně. Zatím ale na ni chybí peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zpěvák Karel Kryl

zpěvák Karel Kryl | Foto: Jiří Sláma

Karel Kryl odpočívá na hřbitově za Břevnovským klášterem v Praze. Hrob je sice prostý, ale hojně navštěvovaný. Na náhrobku stojí čtyři figurky bílých andělů, jeden další plechový visí na drátu.

Velký bronzový anděl, kterého si Kryl na svém hrobě přál mít, tu ale není. A nejspíš ani nebude.

„Není to náhrobek, který si přál. Kámen by potřeboval trochu opravit, ale nejsme majitelé, nemůžeme o tom rozhodovat,“ říká nad strýčkovým hrobem Krylova neteř Karla Štruncová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na bronzovou sochu anděla na hrob Karla Kryla chybí peníze i vůle rodiny. O kauze natáčel Ľubomír Smatana

Pozůstalost po Karlu Krylovi, včetně autorských práv, má jeho manželka Marlen, která žije v Německu, ale na sbírce nespolupracuje.

Nezajímá se o ni ani Krylův mladší bratr Jan. „Jen jsem slyšel, že si Karel kdysi vybral toho anděla, že by ho chtěl mít na pomníku. Mě se nikdo neptá,“ říká Jan Kryl.

Nadační fond Karla Kryla chtěl původně anděla odhalit ke Krylovým nedožitým 70. narozeninám, které by oslavil v sobotu 12. dubna.

„Nemá to být jenom pomník, ale anděl pro Kryla. Jako dar, poděkování za to, co tady pro lidi udělal,“ vysvětluje Karla Štruncová.

Nadační fond Karla Kryla sbírá na pomník anděla. Původně měl být na Krylově hrobě na pražském Břevnově, nejspíš ale bude stát v Brně nebo v Bechyni. Číslo účtu sbírky je 19 - 329 329 389/0800. Na konci března 2014 bylo na sbírkovém kontě 92 947 Kč.

Kromě rodinných sporů mu ale v cestě stojí peníze. Na sbírkovém kontě je necelých sto tisíc korun, potřeba je ale mnohem víc.

Návrh sochy vytvořil ještě dlouho před zpěvákovou smrtí jeho důvěrný kamarád z Mnichova Karel Fron. Cenu materiálu na bronzového anděla odhaduje na 700 tisíc korun.

„Karlu Krylovi se ten anděl strašně líbil a chodil si ho tam hladit. A řekl jednou Fronovi, toho chci mít na hrobě. Takže bychom mu to rádi dopřáli,“ dodává zpěvákova neteř.

Karel Kryl | Foto: Český rozhlas

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme