Ozbrojenci obsadili policejní stanici v ukrajinském Slavjansku a zmocnili se tamních zbraní

Ozbrojení muži v maskovacích uniformách obsadili policejní stanici, pobočku tajné služby SBU a také radnici ve východoukrajinském Slavjansku. Údajně se zmocnili stovek kusů zbraní a rozdali je proruským aktivistům. Vyvěsili ruskou vlajku a požadují referendum o federalizaci Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní úřady ve Slavjansku obsadili maskovaní proruští ozbrojenci

Státní úřady ve Slavjansku obsadili maskovaní proruští ozbrojenci | Zdroj: Reuters

Ministr vnitra Arsen Avakov prohlásil, že proti útočníkům bude vláda postupovat tvrdě jako proti teroristům. Na místo vyslal speciální policejní komando. Policisty ale při výjezdu z Doněcku zablokovali proruští aktivisté.

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka mají protesty ve Slavjansku dobrou živnou půdu. Až 92 procent podniků tam totiž pracuje a vyrábí pro ruské zákazníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Doněcku se přihlásil zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Proruští aktivisté už před několika dny vnikli do vládních budov ve třech městech na jihovýchodě Ukrajiny. V Charkově je odtamtud policie vytlačila, ale v Luhansku a Doněcku separatisté v blokádě úřadů pokračují.

Problémy by mohly nastat hlavně v Luhansku, kde mají k dispozici větší množství zbraní. V Doněcku lidé v obsazené budově tvrdí, že žádné zbraně nemají. Jestli to tak opravdu je, ale není jasné. Z vykradených skladů spousta zbraní zmizela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na východě Ukrajiny zhodnotil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk včera v Doněcku přislíbil větší pravomoci regionům, nikoliv ale federalizaci země, jak chce Rusko. Mohl by tak začít platit zákon o místních referendech, aby mohli tamní obyvatelé sami rozhodovat o důležitých věcech.

Podle průzkumů veřejného mínění si na východní Ukrajině přeje federalizaci asi 28 procent lidí. 56 procent obyvatel si ale v žádném případě nepřeje odtržení této oblasti od Ukrajiny a její připojení k Rusku.

Policejní stanici ve Slavjansku obsadili proruští ozbrojenci | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Ultimátum, které dostali vzbouřenci k vyklizení všech obsazených správních budov, vypršelo už včera. Kyjev se ale brání, že nemá s kým jednat. Separatisté jsou prý lidé vycvičeni pro bitky a vozí je do měst ruské autobusy. V Charkově si údajně spletli operu se sídlem gubernátora.

Ukrajina a Rusko se přou o pronájem přístavu v krymském Sevastopolu

Číst článek

Podle ukrajinských tajných služeb jsou mezi útočníky i špioni. Jen za poslední měsíc prý policisté zatkli víc diverzantů a špionů z Ruska než za celou dobu nezávislosti Ukrajiny.

Zadržení lidé u sebe mají často ukrajinské i ruské doklady. Kromě pasů třeba i vojenské knížky, ze kterých lze vyčíst, že byli nasazeni v Čečensku. Často jde o různé pravicové radikály.

Doněcká oblast. Grafický profil: ilustrační mapka se základními údaji | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Dorazín, Igor Maňour, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme