Česká republika je tenisová velmoc, úspěchy lákají nové talenty

České tenistky si po vyřazení Itálie zahrají potřetí za poslední čtyři roky finále Fed Cupu. Jejich kolegové v mužském Davis Cupu mohou na podzim svou bilanci vyšperkovat dokonce na třetí finálovou účast v řadě. Všechny tyto výsledky potvrzují, že se Česko může právem řadit mezi tenisové velmoci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český fedcupový tým při semifinále v Ostravě

Český fedcupový tým při semifinále v Ostravě | Zdroj: ČTK

„Tenis má v České republice historii, pracuje se s ním a vždy jsme měli vynikající hráče a máme se od koho učit. Rodiče k tomu přistupují s velkým nasazením, máme kvalitní trenéry a doufám, že úspěchy budou trvat ještě nějakou dobu,“ věří kapitán fedcupového týmu Petr Pála.

Někteří nejlepší tenisté a tenistky Fed Cup či Davis Cup pravidelně vynechávají, ovšem nejde pouze o týmové soutěže. Český tenis má pravidelně záastupce mezi nejlepšími deseti v tenisovém žebříčku. Tomáš Berdych s Petrou Kvitovou patří mezi nejlepší desítku světa už několik let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současnosti a budoucnosti českého tenisku mluvil s Petrem Pálou Radim Sajbot

Před nimi tam byli třeba Radek Štěpánek, Jiří Novák, Petr Korda, Karel Nováček anebo Ivan Lendl. A v ženách patřily mezi elitu zase Nicole Vaidišová, Jana Novotná, Helena Suková, Hana Mandlíková či Martina Navrátilová.

Česká tenisová škola má však i proti těmto zemím jednu výhodu. Je jí paradoxně na první pohled nevýhodné podnebí. Díky němu jsou čeští tenisté a tenistky všestrannými hráči. Mají výbornou úderovou techniku a nemají takové problémy jako Italové na tvrdém povrchu anebo Američané na antuce.

„Čeští hráči uměli hrát na všech površích, protože v létě se hraje na antuce a v zimě buď v tělocvičnách, nebo na tvrdých površích pro více sportů. Není u nás tolik specializovaných hráčů na antuku, jako tomu bylo jednu dobu třeba ve Španělsku,“ vysvětluje Petr Pála.

Kvitová porazila Vinciovou a české tenistky postoupily do finále Fed Cupu

Číst článek

Český tenis prožívá i díky němu jedno ze svých nejlepších období. Zda však současné úspěchy přitáhnou k bílému sportu nové Tomáše Berdychy a Petry Kvitové, to se ukáže až za patnáct nebo dvacet let.

Naděje podle fedcupového kapitána je. A vidí ji právě v tom, že čeští hráči Davis Cup a Fed Cup nevypouštějí. „Kluci i holky nastupují v nejsilnějších sestavách, zápasy se pravidelně vysílají v televizi a to hodně pomáhá. Děti pak mají větší chuť vzít raketu a jít si zahrát,“ říká kapitán finalistek Fed Cupu.

I díky týmovým soutěžím, jako jsou Fed Cup anebo Davis Cup, mohou diváci vidět nejlepší tenisty a tenistky na vlastní oči doma.

Radim Sajbot, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme