Vláda chce zlepšit vztahy s Čínou, nebude ji kritizovat za Tibet

Kabinet Bohumila Sobotky chce zlepšit vztahy s Čínou. Vidí v nich šanci pro české hospodářství, nebude proto kritizovat Čínu kvůli okupaci Tibetu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka při příjezdu na mimořádný summit EU k Ukrajině

Premiér Bohuslav Sobotka při příjezdu na mimořádný summit EU k Ukrajině | Zdroj: ČTK

Kabinet dnes schválil pracovní cestu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) do Pekingu, má zájem také o čínské investice v Česku.

Kvůli snaze o zlepšení vztahů se Praha nebude vměšovat do vnitřních záležitostí Číny a nemůže uznat tibetskou exilovou vládu. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Česko chce podle premiéra dohnat skluz oproti jiným zemím EU, který ve vztazích s Čínou v minulosti nabralo. Chce se proto řídit společným unijním přístupem k Pekingu.

Čínská armáda vtrhla na území nezávislého Tibetu v říjnu 1950. Po povstání 10. března 1959 tam byl nastolen systém vojenských kontrolních výborů. Od roku 1965 je Tibet čínskou autonomní oblastí.
Pramen: ČTK

"Tato společná evropská politika vůči Číně mimo jiné zahrnuje akceptování politiky jedné Číny, otázky neoddělitelnosti Tibetu a podle Charty OSN také princip nevměšování se do vnitřních záležitostí Číny," řekl Sobotka.

V rámci politiky jednotné Číny Peking odsuzuje separatistické tendence některých svých částí. Oficiální politiku čínských představitelů podpořil v roce 2009 i současný americký prezident Barack Obama.

"A také platí, že jestliže Česká republika dlouhodobě respektuje územní celistvost Číny, logicky nemůžeme uznávat tibetskou exilovou vládu," řekl Sobotka.

Zaorálek má otevřít dveře dalším českým politikům

Lubomír Zaorálek do Pekingu odletí v neděli, v Číně bude zhruba do poloviny příštího týdne. Jeho cesta má otevřít dveře podobným cestám dalších českých politiků včetně prezidenta Miloše Zemana.

Šéf české diplomacie bude jednat o posílení vzájemných investic a o zesílení a zjednodušení obchodních vztahů. Praha má také zájem rozšířit spolupráci ve vědě a technologiích, v civilním letectví a leteckém průmyslu, ve vzdělávání, v energetice nebo v zemědělství.

Nabídnout chce také vybudování ekonomické a technologické zóny pro čínské investory v Moravskoslezském kraji.

Velký palác lidu v Pekingu. Vojáci střeží sjezd Komunistické strany Číny | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Česká vláda si také přeje podpořit cestovní ruch a zřídit přímé letecké spojení mezi oběma zeměmi.

"Obnovení dialogu na vysoké úrovni vedeného na základě důvěry a porozumění umožní naplno využít potenciál, který spolupráce mezi oběma zeměmi nabízí. Máme zájem o čínské investory, turisty, studenty i vědce. Naopak Číně chceme nabídnout pokročilé technologie a moderní průmysl," řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Pokračovat má i dialog o lidských právech

První náměstek ministra zahraničí Petr Drulák považuje nadcházející Zaorálkovu cestu za průlomovou, protože od poslední návštěvy české diplomacie už uplynulo 14 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snaze české vlády zintenzivnit vztahy s Čínou mluvili první náměstek ministra zahraničí Petr Drulák Cyril Svoboda, ředitel Diplomatické akademie

„Čína patří k významným globálním aktérům, už dnes ji můžeme označit za ekonomickou velmoc,“ upozornil Drulák. „Je platným a vlivným členem mezinárodního společenství.“

„I v budoucnosti povedeme dialog o lidských právech. Nicméně, česká vláda považuje Tibet za nedílnou součást Čínské lidové republiky a nebude podnikat žádné kroky, které by mohly být vykládány jako zpochybnění,“ dodal Petr Drulák.

„Téma lidských práv by se nemělo opomíjet,“ řekl Cyril Svoboda, ředitel Diplomatické akademie. „To, co dělá pan Zaorálek, je v duchu toho, co je dohodnuto jako postoj Evropské unie navázat nové strategické partnerství s Čínou.“

„Takže to vidím jako logický důsledek toho, na čem se v EU členské státy dohodly,“ uzavřel Svoboda.

ČTK, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme