Lidé z Havlíčkova Brodu se bojí otrav oxidem uhelnatým. Instalují proto detektory

Od začátku roku se v Havlíčkově Brodě už 13 lidí přiotrávilo a tři lidé zemřeli. Jedovatý oxid uhelnatý vzniká při nedokonalém spalování plynu. Lidé, kteří se ho nadýchali, většinou ohřívali vodu v koupelně pomocí karmy. I pro odborníky je záhada, proč právě Havlíčkův Brod. Přesnou příčinu stále neurčili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karma (ilustr. foto)

Karma (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

„Byl jsem tady v deset hodin. Už tu byla záchranka,“ vypráví jeden obyvatel domu, pan Kunst:

„Jedině karma, nic jiné to být nemohlo. To je kvůli tomu, že si všichni dávají plastová okna. Tohle je stavěné na stará okna, aby to táhlo vzduch. Já jsem si koupil hlásič. Nebo se musí z venku natáhnout trubka přímo do karmy, aby to přisávalo vzduch,“ upozornil pan Kunst.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prevenci otravy oxidem uhelnatým se zajímala Olga Štrejbarová

Také starosta Jan Tecl vidí řešení, aby se už nic podobného neopakovalo:

„Spolupracujeme s Hasičským záchranným sborem. Určitě jedna z variant je i to, že lidé zateplují své domy a tam, kde měli mřížky za účelem odvětrávání, tak je nechali zadělat, aby v domě měli teplo. Čili musí se dodržovat základní pravidla.“

Revize, větrání, detekce

„Mít revizi, odvětrávat místnost, jakmile je někdo v místnosti 2 x 2 metry a nemá odvětrávání riziko je podstatně vyšší. Nejlépe mít nějaké zařízení, které detekuje. Nadále to budeme připomínat,“ řekl Tecl.

V prodejně s požárně bezpečností technikou je o detektor oxidu uhelnatého zájem. Vedoucí prodejny Jana Loužecká potvrdila, že hlásičů teď prodají pětkrát tolik, co dříve.

„Detektory objednávám každý týden. Takových deset, dvacet kusů,“ uvedla Loužecká.

Právě detektor oxidu uhelnatého je jedinou možností jak otravě spalinami plynu předejít. Hasiči plynu přezdívají neviditelný vrah, protože není vidět, ani cítit.

Jedině detektor s investicí kolem 400 korun může lidské životy v případě úniku zachránit.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme