Izrael zastavil mírové hovory s Palestinci, kvůli dohodě palestinských stran

Izrael obnoví mírová jednání s Palestinou, jen pokud v palestinské vládě nebudou členové hnutí Hamas. Premiér Benjamin Netanjahu to řekl americké televizi NBC poté, co jeho země mírové rozhovory ukončila. Reagovala tak na středeční smír mezi palestinskými frakcemi, umírněným Fatahem a radikálním Hamásem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu | Zdroj: Reuters

O zastavení mírových jednání s Palestinou a uvalení hospodářských sankcí na palestinské úřady po více než šestihodinovém jednání rozhodla izraelská bezpečnostní rada.

„Bezpečnostní kabinet jednomyslně rozhodl, že vláda Izraele nebude dál jednat s palestinskou vládou, která se opírá o hnutí Hamas. Tedy teroristickou organizaci, která volá po zničení Izraele," stojí v oficiálním prohlášení bezpečnostní rady.

Islamistický Hamás, který je také na americkém seznamu teroristických organizací, vládne v pásmu Gazy, odkud před sedmi lety jeho ozbrojenci vyhnali zástupce konkurenčního Fatahu.

Ve středu ale znepřátelené frakce podepsaly dohodu, v níž předpokládají sestavení společné palestinské vlády národní jednoty. Měla by vzniknout během pěti týdnů a do půl roku by se pak měly konat národní volby.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes oznámil, že nikdy nebude vyjednávat s palestinskou vládou, v níž budou členové hnutí, které neuznává existenci jeho státu. V interview pro NBC News také oznámil, že palestinský vůdce Mahmúd Abbás má ještě čas od dohody odstoupit.

„Musí si vybrat, jestli chce mír s Hamásem nebo s Izraelem. Mír s oběma možný není,“ varoval Abbáse při prvním náznaku dohody mezi jeho Fatahem a islamistickým Hamasem.

Představitelé hnutí Fatah a Hamas oznamují dohodu o usmíření | Foto: Reuters

Helena Berková, bre, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme