Zeman dražil velikonoční vejce. Dvoumilionový výtěžek půjde na snížení státního dluhu

Snížit státní dluh má pomoci i dražba předmětů s velikonoční tematikou, která se večer konala na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman na ni pozval ty, kdo přispěli do jeho fondu pro snížení státního dluhu, i případné nové dárce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě dražil předměty s velikonoční tematikou. Aukci moderoval Marek Vašut (druhý zprava)

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě dražil předměty s velikonoční tematikou. Aukci moderoval Marek Vašut (druhý zprava) | Zdroj: ČTK

Do Španělského sálu Pražského hradu přišli například bývalí úředničtí premiéři Jan Fischer a Jiří Rusnok. Nechyběl ani prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Svět šoubyznysu zastupovali například zpěvák Daniel Hůlka nebo modelka Andrea Verešová.

Vstupné ve výši 1500 korun mělo pokrýt náklady na pořádání dražby, vyvolávací cena předmětů byla deset tisíc korun. Výtěžek půjde na účet Zemanova fondu.

„Vím, že je to kapka v moři. Vím, že tím zadlužování samozřejmě nezastavíme. Ale je to symbol, je to gesto. A možná, že toto gesto budou následovat – a já v to pevně věřím – i jiní,“ popsal prezident důvody, které ho vedly k uspořádání dnešní dražby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aukci velikonočních vajec sledovala reportérka Věra Masopustová

Hrad dražil umělecky ztvárněná velikonoční vejce, která sice vypadala jako pštrosí, ale byla vyrobena z bukového dřeva. Na jejich umělecké úpravě se podílela řada známých osobností, včetně prezidenta Zemana.

Ve Španělském sále se sešly více než čtyři stovky hostů. V úvodu akce krátce promluvil prezident. Připomněl, že veřejný účet pro splácení státního dluhu není novinka, jeden vznikl už před deseti lety a za tu dobu na něj přišlo jen 100 tisíc korun.

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě dražil předměty s velikonoční tematikou | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Miloš Zeman založil loni v květnu obdobný fond a už na jeho účet sám poslal na 700 tisíc korun. Měsíčně posílá třetinu svého platu, tedy asi 60 tisíc korun. Do prezidentského fondu zatím kromě něj přispěly desítky dárců. Celkem je tam tedy 1,4 milionu korun, zatímco aktuální výše státního dluhu je zhruba 1,68 bilionu.

Dvacet sedm kusů dřevěných velikonočních vajec se vydražilo za dva miliony a dvě stě třicet sedm tisíc korun. To, které dal do aukce Miloš Zeman, koupil neznámý dražitel za sedm set padesát tisíc.

Pokud všechny tyto peníze na prezidentský fond dorazí, měl by se státní dluh snížit i s tím, co už na něm je, o téměř čtyři miliony korun.

Nakoupí dluhopisy a pak je zničí

Největší sumu – 50 tisíc korun – zaslali prezidentův kancléř Vratislav Mynář a jihočeský hejtman Jiří Zimola. Mezi dárci je uvedena i Česká pošta, přestože státní podnik na účet vlastně nepřispěl.

„Česká pošta žádné peníze do prezidentského fondu na snižování státního dluhu neposílala. Jedná se o platbu, kterou uskutečnili naši klienti a peníze poslali jednoduše poštovní poukázkou typu A prostřednictvím účtu svěřených prostředků,“ upřesnila mluvčí Marta Selicharová.

'Nadační fond prezidenta republiky Ing. Miloše Zemana' byl založen 31. 5. 2013. Na jeho účtu je 1,437 milionu korun. Asi polovinou přispěl sám Zeman, který měsíčně posílá třetinu svého platu (60 tisíc korun). Seznam ostatní dárců je k dispozici na webových stránkách fondu.

Na účet chodí i korunové položky. Recesisté zřejmě počítají s tím, že když pošlou korunu, fond další tři prodělá na poplatku za došlou platbu. Ten ale prezidentský fond po dohodě s bankou neplatí.

Za vybrané peníze chce Zeman nakoupit státní dluhopisy.

„Nikoliv za účelem toho, aby nadační fond pro splácení státního dluhu na těchto dluhopisech vydělával, ale je v plánu, že tyto dluhopisy budou fyzicky zničeny, tak jako se lisují třeba staré bankovky. Tak aby státu bylo uspořeno,“ vysvětlil prezidentův mluvčí Ovčáček.

Přesný způsob likvidace státních dluhopisů Hrad zatím zvažuje. Jednou z možností je ale i to, že by se rozdrcené a slisované mohly zpracovat do podoby dárkových předmětů.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme