Městská kotelna, nebo teplo vlastní? V Přelouči zatím jasno nemají

Vytopit byt na přeloučském sídlišti je rok od roku dražší. Z městské tepelné sítě se totiž v posledních letech odpojilo zhruba 150 domácností, které si zřídily vlastní vytápění. Kvůli tomu ostatním rostou náklady, a další domy se proto chystají odpojit. Radnice chce městské kotelny prodat firmě, která slibuje nižší cenu tepla o 20 procent. Do příštího týdne se musí obyvatelé domů rozmyslet, jaký způsob vytápění zvolí. Odpoledne o tom diskutovali na veřejném jednání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topení - regulace teploty

Topení - regulace teploty | Foto: Ladislav Bába

Lidé na přeloučském sídlišti dnes platí za jeden gigajoul zhruba 800 Kč. Průměrná cena v České republice je jen přitom kolem 600 korun. Podobná je cena za teplo z vlastní kotelny. To byl důvod, proč se některé domy od městské sítě odpojily a další to zvažují.

„Nic není rozhodnuto. Několik lidí mlčelo, několik se přiklánělo – hlavně mužů - k variantě samostatné kotelny,“ říká paní Katonová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskusi kolem zdrojů tepla na přeloučském sídlišti sleduje Iveta Záleská

Jak ubývají zákazníci, náklady na teplo dál rostou. Uzavřený kruh chce radnice vyřešit a rozhodla, že se městských kotelen zbaví.

„Řešením by bylo ukončit provoz tepelných zdrojů a nechat tedy domy, aby si vybudovaly vlastní kotelny. Což si myslíme, že není správná varianta, neboť by na sídlišti přibylo třicet dalších komínů a zbyly by kotelny, které by neměly koho vytápět,“ vysvětluje důvody nezávislý místostarosta Ivan Moravec.

Přelouč chce městskou firmu částečně prodat společnosti, která slibuje nižší cenu tepla zhruba o 20 procent oproti současným dodávkám, tedy také zhruba 600 Kč za jeden gigajoul.

„Zainvestujeme do nového zařízení, a to především do kogenerační jednotky, která vyrábí dvě energie – tepelnou a elektrickou. Elektrickou energii my prodáváme do distribuční sítě,“ vysvětluje zástupce firmy David Bauer.

Na 10 let se ale lidé musí upsat, že budou ze sítě teplo odebírat. To se některým nelíbí. Aleš Kalina je ale přesvědčený, že jejich dům by v centrální síti zůstat měl.

„Jsme malé domy a brát si takhle veliké úvěry – tady padala čísla jako 800 tisíc –, to je pro nás naprosto nereálné. To bychom zadlužili dům na strašně dlouho dopředu. Nehledě na to, že jsme dům, kde není plynová přípojka. Tak pro nás to znamená nejprve dělat plynovou přípojku,“ dodává Aleš Kalina.

Do 15. dubna se musejí obyvatelé domů rozhodnout, jaký způsob vytápění zvolí. Jestli lidé o centrální kotelnu nebudou mít zájem, budou si muset vybudovat vlastní topení.

mad, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme