Šest tisíc seniorů se ročně stane obětí trestného činu. Jsou snadným terčem

Přes šest tisíc seniorů se v loňském roce stalo obětí trestného činu, nejčastěji krádeže. Vyplývá to z policejních statistik, které má Český rozhlas k dispozici. Kriminalisté například řešili případy, kdy se zloděj dostane pod falešnou záminkou do bytu seniora a pak ho okrade o celoživotní úspory. Celkem si pachatelé přišli jen v loňském roce na 30 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři (ilustrační foto)

Senioři (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Zazvonila na mě nějaká paní s dvěma pánama a řekli nám, že přišli zkontrolovat, jestli nemáme přeplatek elektřiny. Když jsem to podepsala, ona odešla a během deseti minut jsme otočili ten papír a tam jsme se dočetli, že přecházíme na firmu Elektrárny Praha,“ popisuje nedávnou příhodu Eva Pivoňková.

Černovlasá vitální důchodkyně měla štěstí, nevýhodnou smlouvu nakonec vypověděla. Jsou ale i vážnější případy.

Policie ročně řeší více než tisícovku podvodů, kdy pachatelé vylákají ze seniorů peníze. Vydávají se za plynaře, elektrikáře nebo prodejce a lstí se dostanou k lidem do bytu, kde jim ukradnou celoživotní úspory. Podobně o 600 tisíc korun přišla šedesátiletá důchodkyně z Vršovic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šest tisíc seniorů se ročně stane obětí trestného činu. Tématu se věnovala redaktorka Petra Benešová

„Nejprve zazvonila na seniorku žena pod záštitou toho, že družstvo provádí výměnu oken. Když žena vstupovala do bytu, tak za sebou neodbouchla dveře, a mezi tím se tam musel dostat nějaký druhý pachatel,“ vypráví pražský kriminalista Lukáš Průcha.

Okradená žena už zřejmě nikdy peníze neuvidí. Policie zloděje nechytla. Ale i v případech, kdy pachatele dopadne, nemají důchodci vyhráno. Kriminalisté nedávno zadrželi dva třicetileté muže, kteří se vydávali za pracovníky telekomunikační společnosti. Ukradli nejméně 400 tisíc korun, ty ale nemají jak okradeným lidem vrátit.

„Protože nic nemají. Takže záleží na tom, jak se k tomu postaví a jestli začnou splácet, až si začnou vydělávat,“ říká kriminalista.

Štěstí přeje připraveným. Pražští senioři se učí, jak se bránit před zloději a podvodníky

Číst článek

Staří lidé si často nepamatují, jak zloděj vypadal

Podle dalšího detektiva Václava Vlasáka je těžké zloděje dopadnout i proto, že je často staří lidé nedokážou popsat.

„Pro nás je to mínus, že nám neposkytnou žádné informace, a pro ně je to plus, protože to jakoby vytěsní z paměti nebo už si to nepamatují,“ konstatuje Vlasák.

Seniory si nejčastěji vybírají zločinci, kteří fungují jako organizované rodinné klany. Staří lidé jsou osamělí, důvěřiví, a jsou tak snadnou obětí.

Pomoc seniorům nabízí bezplatná linka

Důchodcům v těžkých situacích pomáhá například obecně prospěšná společnost Elpida, kam volají na speciální bezplatnou Linku seniorů.

„Je to až 17 procent ze všech dotazů, které se na Lince seniorů položí, což představuje kolem pěti tisíc ročně. Nejčastější problémy se týkají trestné činnosti fyzických osob, podvodné činnosti v kontextu spotřebitelské problematiky a potom je to domácí násilí, týrání a zneužívání,“ vypočítává ředitel Jiří Hrabě.

Pracovníci starého člověka vyslechnou a snaží se mu s problémem pomoci. „Jsme tady proto, abychom mu poskytli důvěrný prostor a on se mohl v bezpečí svěřit,“ dodává Hrabě.

Elpida pořádá pro seniory také přednášky o asertivitě, tedy jak se mají bránit nabídkám podomních prodejců a podvodníků.

Petra Benešová, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme