Nadšenci se snaží o návrat vzácného větrného mlýna do Borovnice

Jiří Chvojka se už 12 let snaží o to, aby se do jeho rodné Borovnice na Novopacku vrátil větrný mlýn. Stával tam až do konce 60. let. Pak byl zničený a torza jeho technologie při stěhování a pobytu v různých depozitářích čas zcela znehodnotil. Mlýn ale podle Jiřího Chvojky do krajiny v Podkrkonoší patří, a tak shání peníze i dobrovolníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Funkční model původního borovnického mlýna

Funkční model původního borovnického mlýna | Foto: Vladislava Wildová | Zdroj: Český rozhlas

Vzácný větrný mlýn, který stával u Borovnice až do roku 1968, byl jediný svého druhu v Čechách. Podle Jiřího Chvojky se stal obětí neznalosti.

„Protože stál mimo obec, tak se to ničilo, peníze na nic nebyly. A když se podaří vrátit ho sem, bude to zase – stejně jako ten původní – jediný mlýn německého typu, celootočný, celodřevěný v tomto kraji a v Čechách vůbec,“ říká Jiří Chvojka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměru vrátit Borovnici větrný mlýn natáčela redaktorka Hana Novotná

Mlýn se musí zbudovat úplně nový a stát by měl tentokrát blíže obci. Rozpočet na jeho obnovu počítá se skoro 3,5 miliony korun. Se sháněním peněz má pomoci celonárodní sbírka.

„Obec vždycky přispívá, když je nějaká povodeň; vezli jsme peníze až támhle na Majdalenu. Takže snad se nám to vrátí,“ doufá Chvojka. Stavět by se podle něj ideálně mělo začít v roce 2016.

„To by bylo takové správné výročí, protože mlýn byl z roku 1846. Takže snad se to podaří.“

Po obnově by mlýn mohl sloužit i jako rozhledna s výhledy na hřebeny Krkonoš nebo na zříceninu hradu Pecka.


Zvětšit mapu

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme