Maďarsko chce v Bruselu bránit domácí výrobu pálenky bez placení spotřební daně

Verdikt evropského soudu ve Štrasburku zrušil opatření maďarské vlády, která před čtyřmi lety povolila výrobu domácí pálenky bez zaplacení spotřební daně. V Budapešti se ale zatím nevzdávají a mluví o ‚pobuřující provokaci bruselských byrokratů‘.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místní meruňky rychle měknou, pak se z nich dělá marmeláda nebo pálenka

Místní meruňky rychle měknou, pak se z nich dělá marmeláda nebo pálenka | Foto: Vojtěch Berger

Bylo zajímavé, když před čtyřmi lety maďarský premiér Viktor Orbán ve svém prvním projevu v Parlamentu označil za jeden z hlavních a okamžitých úkolů vrátit lidem právo na svobodnou výrobu ovocného destilátu. Maďaři už o to tou dobou usilovali 90 let.

Dodnes není mnoha lidem jasné, z jakého důvodu Parlament s povolením tak pospíchal. Zákon o možnosti vypálit si doma pro vlastní potřeby, z domácího ovoce 50 litrů 86 stupňové pálenky bez placení spotřební daně byl schválen mezi prvními.

O tuto možnost teď lidé přišli, když ji bez možnosti odvolání zrušil Evropský soud.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spory Maďarska a EU shrnul reportér Gregor Martin Papucsek

Maďarská strana okamžitě začala bojovat prostřednictvím médií. Státní tajemník ministerstva půdohospodářství Mártony Bitay v televizi například řekl, že pálení destilátu je součástí maďarské kultury s několikasetletou tradicí. Zmínil, že se na vesnicích traduje, že když má mladý muž 15 litrů pálenky, může se oženit.

Vláda neplánuje zákon zrušit a bude se snažit najít způsob, jak navzdory rozhodnutí Evropské unie povolení zachovat.

„Jde o další pobuřující provokaci bruselských byrokratů, to si vyprošuju,“ nechal se sylšet ministr půdohospodářství Sándor Fazekas.

„Vyvstává otázka, proč dráždí maďarskou společnost. Mně se vysloveně zdá, jako by ti byrokraté chtěli naše tradice prolomit,“ přidává svůj názor tajemník Bitay.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme