Soud ve Žďáře nad Sázavou řeší případ krádeže kovů za miliony. Obviněno je 6 lidí

Gang zlodějů, který vyvážel z firmy Tokoz tuny kovů, stojí před okresním soudem ve Žďáře nad Sázavou. Podle obžaloby čtyři zaměstnanci žďárské firmy kradli a vyváželi z areálu desítky tun kovů. Ty prodávali ve sběrnách a zisk si mezi sebe dělili. Firmě způsobili téměř dvoumilionovou škodu. Obvinění čelí i dva pracovníci výkupen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sběrné suroviny - hromada šrotu rozřezaná na kusy a připravená k odvozu do slévárny

Sběrné suroviny - hromada šrotu rozřezaná na kusy a připravená k odvozu do slévárny | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Čtyři zaměstnanci firmy Tokoz čelí obvinění, že od začátku roku 2012 až do loňského dubna ukradli ze slévárny zinku, skladu a meziskladu tuny kovů. Téměř 50 tun slitiny zinku, kolem pětadvaceti tun slitiny hliníku, dále ohradové palety a různé polotovary.

Materiál nakládali do náklaďáků a s padělanými propustkami ho převáželi přes vrátnici. Jejich cesta vedla do sběrných surovin ve Žďáře nad Sázavou, Dolní Rožínky nebo Mstislavic na Havlíčkobrodsku. Firmě TOKOZ tak způsobili téměř dvoumilionovou škodu.

Jeden z pachatelů pracoval ve firmě Tokoz jako manipulační dělník, který nakradený materiál ukrýval. Další byl skladový dělník. Ten umožňoval ostatním hladkou cestu k zásobám materiálu ve skladu a navíc opatřoval falešné propustky pro výjezd z areálu.

Třetí zaměstnanec ukradené věci nakládal a ještě jeden pak materiál vyvážel. Peníze za prodej si mezi sebou dělili.

Dva pachatelé stáli za pultem výkupen

Z legalizace výnosů z trestné činnosti a spolupachatelství jsou obvinění také dva pracovníci výkupen. Podle obžaloby měli ze své praxe vědět, že nevykupují odpad, ale čistou surovinu hliníku a zinku v cihlách.

Neověřili si pravdivost tvrzení, že materiál pochází z nadlimitních zásob firmy. Za materiál zaplatili v hotovosti a jeden z nich ho prodal se ziskem zase dál.

V rámci dnešního soudního líčení, které začalo v 9 hodin, soudce vyslýchá velké množství svědků. Ty si bude předvolávat postupně také v dalších líčeních. Rozsudek tedy dnes nepadne.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme