Řehtačky a klapačky nahrazují zvony, které odletěly do Říma

Zvony umlkly a místo nich se dnes ozývají řehtačky a klapačky. Z dlouhé cesty do Říma za požehnáním svatého otce se vrátí až na Bílou sobotu. Do té doby je třeba se připravit. A vybrat si tu správnou velikonoční řehtačku vůbec není jednoduché.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řehtačky do ruky

Řehtačky do ruky | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Řehtačku pro svého vnoučka vybírá v českobudějovické galerii Na dvorku paní Jana.
Zatímco tříletý Ondra zkouší jednu řehtačku za druhou, přicházejí ke stánku Miroslava Ševčíka z Prachatic i školáci a řehtačky doslova mizí ze stolu.

Na prodej je i obrovská řehtačka s klikou, která se ovládá obouručně. Klikou se točí podobně jako při hraní na flašinet.

„Vyrábí je jeden můj kamarád v Prachaticích. Dřevo, ze kterého se zhotovují, se musí nechat vysušit, pak se zpracovává,“ říká Miroslav Ševčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výrobu a prodej řehtaček se zajímal reportér Martin Pokorný

„Vyrobit jednu řehtačku trvá zhruba tři až čtyři hodiny. Je potřeba pořádné dláto, nářadí a soustruhy. Všechno není dělané ručně. Ale jsou umělci, kteří to umí i všechno ručně, bez soustruhu,“ doplňuje.

Vedle svých košíků a pomlázek prodává řehtačky z dílny Jiřího Drhovského. Zájem je prý stejný o řehtačky i o pomlázky.

Řehtačky našly v historii nejrůznější využití. V 18. a 19. století je třeba využívali policisté na Britských ostrovech a v Austrálii, když potřebovali přivolat posily. Zvukem řehtačky nebo zvonu na sebe museli ve středověku upozorňovat malomocní.

Řehtačka je i součástí oslav židovského svátku purim. A několikrát nalezla uplatnění i v hudbě - například u Carla Orffa nebo Richarda Strausse.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme