Ukrajina prakticky uzavřela hranice s Ruskem. Do země smějí jen ženy a rodiny s dětmi

Ukrajina před velikonočními svátky prakticky uzavřela hranice s Ruskem. Zákaz vstupu se týká hlavně mužů ve věku od 16 do 60 let. Do země smějí jen ženy a rodiny s dětmi. Rusko si chce na tento postup ukrajinských úřadů stěžovat v OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Kramatorsk

Ukrajina, Kramatorsk | Zdroj: Reuters

Ukrajina svůj postup oficiálně zdůvodňuje tím, že občané cizího státu nemají dostatečné prostředky pro pobyt na ukrajinském území. Takové pravidlo má sice téměř každý stát, ale na hranicích se prakticky nevyžaduje, zvláště v době platebních karet a elektronického platebního styku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Nicméně ukrajinská strana si na toto pravidlo vzpomněla a ve snaze zamezit příjezdu ruských extrémistů a radikálů toto opatření zavedla v podstatě plošně pro všechny osoby mužského pohlaví od 16 do 60 let, mezi kterými by se mohli skrývat jak ruští radikálové tak také příslušníci různých bezpečnostních složek.

Opatření už vstoupilo v platnost a spoustě ruských občanů už byl odmítnut vstup na území Ukrajiny. „Zvláště teď před velikonočními svátky je to velice citlivé. Hranice pro muže je prakticky uzavřená, pokud tedy necestují v doprovodu svých dětí a rodiny,“ doplňuje zvláštní zpravodaj ČRo na Ukrajině Martin Dorazín.

Nevpustili ani novinářku

Rozhodnutí o vpuštění do země pak záleží na příslušném pohraničníkovi. „Většinou ale usoudí, že jsou podezřelí, zvláště cestuje-li muž sám nebo ve skupince. Potom je vysadí z vlaku, otočí jim auto nebo je nepustí z letiště,“ říká Dorazín. Letecká společnost Aeroflot proto už vyzvala své klienty mužského pohlaví, aby cestu na Ukrajinu odložili.

Ukrajina svůj krok vysvětluje ještě tím, že vlastně chrání i bezpečnost samotných osob, které na ukrajinské území vstupují. Na odmítnutí vstupu do země si nicméně stěžují nejen ruští občané mužského pohlaví, ale také ženy.

„I ony, pokud budou podezřelé, se musí připravit na vysvětlovací pohovor s ukrajinskými pohraničníky. Už se to stalo například v případě novinářky z Gazety.ru, což přitom není prokremelské médium, naopak přináší objektivní informace. Novinářku nicméně v noci vysadili z vlaku, řekli jí, že je podezřelou osobou a že ruská média lžou. Navíc u ní našli neprůstřelnou vestu, takže jí odmítli do země vpustit,“ uzavírá Dorazín.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme