Přišli o třetinu platu a čtvrtina z nich nemá práci. Přesto Řekové neztrácí naději

Lidem v Řecku klesly platy skoro o třetinu, čtvrtina z nich nemůže najít práci. Počet lidí žijících pod hranicí chudoby se neustále zvyšuje. Je to daň za dřívější žití země na dluh a důsledek mezinárodní záchrany Řecka před bankrotem, která má podle kritiků až příliš tvrdé podmínky. Život v Řecku je hodně tvrdý, ale lidé zároveň neztrácejí naději.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko, Atény, parlament (ilustrační foto)

Řecko, Atény, parlament (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Na podlaze ve skladu charitativní organizace SOS Children, která pomáhá dětem a jejich rodinám, leží desítky igelitových tašek.

Jsou v nich základní potraviny jako těstoviny, různé konzervy nebo olej. Pomoc je určená rodinám, které už vlastními silami nedokážou svým dětem obstarat jídlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Řecku, kde lidé přišli o třetinu platu a čtvrtina z nich nemá práci, natáčel zpravodaj Ondřej Houska

Rodiny tu nedostávají jen jídlo, ale můžou sem své děti přivést, aby si hrály nebo aby se jim věnovali kvalifikovaní učitelé a dohnali s nimi případné resty, třeba z hlediska schopnosti číst, psát a počítat.

„Po celém Řecku podporujeme skoro dva tisíce rodin. Oproti době před krizí to je nárůst o 900 procent," říká Stergios Sifnios z organizace SOS Children. Žádnou naději do budoucna zatím nevidí a bojí se, že pomoc bude potřebovat stále víc lidí.

Jen pár minut cesty od charity ale nadějný příběh najdete. Natalie Kontouová byla nezaměstnaná, ale před necelým rokem založila se třemi kamarády firmičku jménem Athens Insiders.

Natalie Kontouová založila firmu Athens Insiders. A daří se jí | Foto: Ondřej Houska

Nabízí prohlídku Athén a dalších míst v Řecku ušitou na míru. Ochutnávky opravdu dobrého řeckého vína, kurzy vaření řeckých pochutin nebo návštěvy míst, o kterých se v turistických průvodcích nepíše. A jejímu byznysu se daří.

„Plánujeme zaměstnat další lidi. Chceme mít síť zaměstnanců po celém Řecku, a nabízet tak cestování na míru i mimo Athény a několik ostrovů. Začali jsme proto hledat investory, už se nám přihlásili dva ze zahraničí a jednáme i s některými tady v Řecku," vysvětluje Natalie Kontouová.

Tomu se prostě říká úspěch. Jenže i Natalie ví, jak je uskutečnění vlastního snu v Řecku těžké. Než svou firmu založila, musela na úřadech vybojovat zápas.

„Je to prostě nekonečné. Třeba jen než si vyřídíte pojištění, to trvalo měsíce. Byrokracie je tady šílená," popisuje Natalie Kontouová. „Ale pak naštěstí uvidíte malé světýlko na konci tunelu a cítíte, že se věci pomaličku mění. Ale musíte se prostě obrnit trpělivostí," dodává.

O tom, jestli takovou šanci dostanou i další Řekové a o budoucnosti této země uslyšíte v pořadu Zaostřeno na Českém rozhlase Plus dnes v 18:40.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme