Na veřejný pořádek bude v Cholticích dohlížet obecní stráž, umravnit má návštěvníky diskotéky

Na bezpečnost v ulicích Choltic by mohla dohlížet obecní stráž. Vedení obce chce najmout bezpečností agenturu, která by dohlížela na veřejný pořádek v nočních hodinách, především o víkendu, kdy sem přijíždějí desítky mladých lidí na místní diskotéku. Návrh musí nejprve odsouhlasit zastupitelstvo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí Svaté trojice v Cholticích

Náměstí Svaté trojice v Cholticích

„Mohla by tu být, nebylo by to na škodu. Když je tu diskotéka, je tu větší počet mladých. Někteří se neumí chovat - rozbíjí lahve od piva, zapalují oheň v zastávce nebo v čekárně,“ říká Vláďa, jeden z místních obyvatel.

Návštěvníci netráví čas jenom v sále, ale procházejí se po areálu choltického zámku.

„A bohužel odpadky, které si přinášejí, nám tu zanechávají. Navíc při ranních odjezdech těchto mladých lidí je tu bouřlivo i na náměstí, což vyvolává velký nesouhlas místních občanů,“ říká starosta Choltic Tomáš Bolek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Cholticích natáčela redaktorka Iveta Záleská

Obecní stráž má podle něj stejná práva, jako kterýkoli jiný občan.

„Ale jsou znalí, dokážou občana napomenout, případný přestupek zdokumentovat a předat ho státní policii. To je pro nás důležité. Stačí jednou nebo dvakrát dotyčného upozornit nebo ho předat policii a on už dá pokoj,“ věří starosta.

Do okolních obcí zajíždí městská policie, jako například do Chvaletic zajíždí policie z Lázní Bohdaneč.

„Všechno je to otázka financí a také nabídky ostatních městských policií. My jsme se snažili v minulosti s městskou policií Přelouč tuto záležitost řešit, ale vzhledem k jejich omezené kapacitě jsme se domluvili pouze na měření rychlosti. Na zřízení vlastní městské policie doopravdy nemáme dva nebo tři miliony korun, které jsou potřeba, abychom tu měli skupinu městských policistů.“

Pohled na choltický zámek a kapli sv. Romedia | Foto: Tomáš Klement

Využití bezpečnostní agentury se starostovi zdá jako ekonomicky výhodné:

„Chceme je tu vyzkoušet a pak vyhodnotíme, jestli to mělo nějaký dopad na ochranu našeho majetku a udržení veřejného pořádku.“

Choltice by mohly na bezpečnostní agenturu uvolnit 50 až maximálně 100 tisíc korun ročně. Obecní stráž by mohla fungovat už od začátku letních prázdnin.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme