Zámek v Třebešicích ožil s novými majiteli. Stává se kulturním centrem

Dříve ruina a dnes zámek plný překvapení, to je zámecký areál v Třebešicích u Kutné Hory. Před lety si zchátralou památku koupili italský architekt a galerista Alberto di Stefano s přítelem. Zámek společnými silami opravili a přeměnili na jakési centrum umění a také oázu klidu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek v Třebešicích: Opravený zámek

Zámek v Třebešicích: Opravený zámek | Foto: Michal Trnka

V Třebešicích kdysi stávala tvrz, která se v 16. století dočkala zásadní přestavby. V dobách totality pak sloužil třebešický zámek mimo jiné potřebám tehdejšího JZD. O jeho znovuobnovení se postaral až Alberto di Stefano, jeden z jeho nových majitelů.

„Když jsme přišli, byla to totální ruina. Hospodářské budovy byly donedávna použité JZD a zámek byl ve velice zchátralém stavu. Museli jsme začít úplně z nuly, museli jsme vybudovat sítě, potom střecha, fasády, most, okna, interiéry, podlahy – všechno možné,“ vyjmenovává Alberto di Stefano.

Památku, vzdálenou jen několik minut jízdy autem od Kutné Hory, si Alberto s přítelem koupili před čtrnácti lety. Svého rozhodnutí nelitují. Zámek přeměnili na jeden ze svých domovů i proto, že pro památky mají slabost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Trnka navštívil opravený zámek v Třebešicích u Kutné hory

„Jsem Ital, studoval jsem architekturu. Lákala mě možnost objevit a třeba se snažit zachránit aspoň malou českou památku,“ vypráví Alberto di Stefano.

Alberto di Stefano díky svému povolání architekta nechtěl jen staticky obnovovat původní stav zámku. Rozhodl se zachovat většinu historických prvků, které bylo možné obnovit a zachránit. Vedle obnoveného renesančního vodního příkopu či 25metrová dlouhé klenuté síně ovšem pak najdou návštěvníci i prvky umění a designu 21. století.

Už deset let zvou majitelé zámku na návštěvu různé umělce. Díky tomu je historický objekt svým způsobem jakýmsi centrem umění, kde nechybí třeba malá kostnice ve věži. Nachází se zde na 400 replik lidských lebek, upečených ze chleba.

Zámek v Třebešicích u Kutné Hory si mohou zájemci prohlédnout po předchozí domluvě s majiteli. Kontakt na ně najdete na internetu. Zámečtí páni rádi uvítají i dobrovolníky, kteří pomohou s údržbou především na zahradě, která teď na jaře rozkvétá.

„Teď zakládáme nové rosárium,“ uzavírá Alberto di Stefano.

Michal Trnka, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme