Polský mladík ujel dva tisíce kilometrů na kole, aby vzdal poctu Janu Pavlu II.

Polský vysokoškolák přijel na svatořečení Jana Pavla II. na kole. Chtěl tím tak vyjádřit úctu papeži, který se v Polsku narodil a v čele římskokatolické církve stál téměř 27 let. Právě Poláci tak mají v těchto dnech a hodinách v Římě a ve Vatikánu vedle Italů zřejmě největší zastoupení. Slavnostní kanonizaci tam zhlédnou už zítra a chybět u ní nechtěl ani mladý cyklista.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský cyklista-poutník Kacper Tadej

Polský cyklista-poutník Kacper Tadej | Foto: Robert Mikoláš

„Jsem plný emocí a vůbec ne unavený. Je to divné, ale je to tak. Mám v sobě spoustu adrenalinu,“ svěřuje se Kacper Tadej krátce poté, co před bazilikou sv. Petra ve Vatikánu sesedl z kola.

Za sebou má dva tisíce kilometrů a v očích se mu zračí nadšení, ale také úleva, že to stihnul. Na cestu dlouhou dva tisíce kilometrů se totiž vydal před dvanácti dny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mladého polského poutníka na kole zpovídal Robert Mikoláš

„Denně jsem ujel 180 kilometrů. Nejvíce mne ale potrápily výkyvy počasí, hlavně když mi jednou začaly padat kroupy přímo do očí, to jsem si sáhl opravdu na dno,“ říká 22letý vysokoškolák z univerzity v Toruni, který se v červenobílém cyklistickém dresu mezi ostatními poutníky i duchovními dost vyjímá.

Smyslem jeho cesty však nebyla žádná frajeřina nebo pokoření nějakého rekordu. „Absolvoval jsem tuto trasu ze dvou důvodů. Za prvé jsem chtěl získat pozornost médií, abych pomohl vybrat peníze na léčbu mé kamarádky, která utrpěla mozkovou příhodu, a za druhé kvůli svatořečení Jana Pavla II., kterého si hrozně vážím,“ prozrazuje Kacper Tadej.

A první cíl se mu už podařil - polská média zveřejňovala konta, kam lidé mohli posílat dary, a dobročinná akce se šířila i po sociálních sítích. Druhý sen se mu pak vyplní už zítra.

„Jan Pavel II. mi imponoval svou prostotou. A také, že se každý den modlil. Byl srdečný a plný lásky, nikdy na něho nezapomeneme,“ dodává Kacper Tadej, který se už příští týden vrátí zpět do Polska. To už ale autem.

Polský cyklista-poutník Kacper Tadej | Foto: Robert Mikoláš

Kanonizace papežů | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme