Do areálu v Semaníně jezdí kamiony, starostka tomu chce zabránit

Mezi Českou Třebovou a Litomyšlí vzrostla kamionová doprava. Na zvýšený provoz si stěžují lidé i starostové obcí, kde se začínají rozpadat silnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamiony v koloně

kamiony v koloně | Foto: Marián Vojtek

Vše údajně začalo před dvěma lety, kdy společnost Metrans otevřela překladiště za železničními mosty v České Třebové. Původně měly kamiony jezdit jen po silnicích prvních tříd.

Překladiště denně opustí zhruba 160 nákladních aut, asi třetina jezdí přes malé obce. Podle nezávislé starostky Semanína Marie Chládkové je to i kvůli tomu, že místní podnikatel umožnil řidičům kamionů Metransu zajíždět do svého areálu, aby mohli vyčerpat povinnou přestávku v jízdě.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Semaníně natáčela Iveta Záleská

Jak ale dodává, kamiony tam parkovat nesmějí.

„Areály byly zkolaudovány jako sklady, případně pro zemědělskou výrobu, takže jejich majitel podle mého názoru v tuto chvíli neoprávněně podniká," říká starostka.

Majitelem areálu je podnikatel David Skalický, který takové tvrzení odmítá.

„V územním plánu obce je, že to je průmyslová zóna. Když tam jsou sklady, je do nich potřeba jezdit velkými auty, ten areál se prostě využívá,“ hájí se Skalický.

Podle vedoucího stavebního odboru v České Třebové Jiřího Malečka lze v tuto chvíli těžko posoudit, jestli majitel areálu porušuje zákon.

„Jestli zajede do areálu nějaké vozidlo a zastaví tam, tak předpokládám, že to není nějak v rozporu s užíváním manipulační plochy nebo komunikace, která v tom areálu je. Ale jestli to je parkoviště či nikoliv, to nedokážu říct," říká.

Starostka Semanína Marie Chládková chce, aby úřady zakázaly vjezd všech kamionů do obce, vyjma autobusů a zásobování. Majitel skladů David Skalický je prý odhodlaný se bránit.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme