Před 4 lety vybuchla plošina v Mexickém zálivu. Pak do moře unikly miliony litrů ropy

Přesně před čtyřmi lety začala ekologická katastrofa v Mexickém zálivu. Z čerstvě proraženého vrtu na dně začal prudce unikat zemní plyn a hned po něm pod obrovským tlakem také ropa. Plošina pracující pro britskou petrolejářskou firmu British Petroleum (BP) šla ke dnu a do oceánu skoro tři měsíce unikaly milióny litrů ropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lodě se snaží uhasit požár na Deepwater Horizon

Lodě se snaží uhasit požár na Deepwater Horizon | Foto: public domain, US Coast Guard

„Motory řvaly a světla jasně svítila. Do toho bez ustání hlasitě pípal alarm. Ale i ten za chvíli přehlušil zvuk generátorů, jak nabíraly na obrátkách. Žárovky jasně zazářily a explodovaly a stejně tak i monitor počítače,“ popsal technik Mike Williams začátek celé katastrofy.

Přes vadnou betonovou zátku na dně právě dokončeného vrtu unikal plyn. Generátory na plošině ho začaly nasávat místo vzduchu a zvýšily svoje otáčky. Od horkých výfuků se plyn vzňal a explodoval. Zemřelo 11 lidí. Plošina hořela tři dny a pak šla ke dnu. To byl ale teprve začátek celé katastrofy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Katastrofu v Mexickém zálivu připomněl redaktor Ondřej Himmer

Záhy vyšlo najevo, že bezpečnostní pojistka na dně moře selhala a do Mexického zálivu uniká obrovskou rychlostí ropa. Trvalo to 87 dní, než se ji podařilo zastavit a do moře uniklo podle oficiálních odhadů 780 miliónů litrů ropy. Zatímco desítky tisíc lidí se podílely na zastavení katastrofy, začalo hledání viníků.

„Katastrofa, která se odehrává v zálivu, může být způsobená lidským omylem . Ale může za ní stát i snaha velkých korporací ušetřit na úkor bezpečnosti,“ řekl prezident Barack Obama. Hlavním podezřelým byla od samého začátku firma BP, která si vrtnou plošinu Deepwater Horizon najala a která měla z vrtu Macondo těžit.

Život v moři stále trpí

Společnost sice úmyslně nic nezanedbala, ale vytvářela velký tlak na brzké dokončení vrtu. Barack Obama ale přiznal, že část viny padá i na bedra federálních úřadů.

„Příliš dlouho panovala mezi těžaři a federální agenturou, která na ně dohlíží, příliš přátelské vztahy. Povolení se vydávala často jen na základě ujištění o bezpečnosti. To už se nesmí a nebude dít dál,“ slíbil prezident Obama s tím, že jeho vláda navrhne celkovou reformu celého sektoru.

Čištění pobřeží po ropné havárii | Foto: NOAA

To se ale nestalo. Ropa z vrtu Macondo přitom stále zůstává ve vodách Mexického zálivu a působí další potíže. Pravidelně znečišťuje pobřeží Spojených států a především poškozuje život v moři.

„Mořské ryby z této oblasti vykazují velké množství vývojových vad srdce. Stačí vystavení i velmi malému množství surové ropy. U larev a embryí vidíme už od prvního dne zásadní změny ve fungování rybího srdce,“ popisuje profesorka Barbara Blocková ze Stanfordské university.

Některé studie ukazují i na vývojové vady dalších živočichů včetně delfínů. Úmrtnost mladých se mezi nimi zvýšila podle některých údajů až desetkrát. Loňské průzkumy navíc ukázaly, že ropa, která se drží u dna, se prakticky nerozkládá, a zřejmě tak zůstane součástí potravního řetězce v Mexickém zálivu po mnoho generací.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme