Nizozemci oslavili narozeniny krále dnem Oranžového šílenství

Nizozemci se neoblékají do oranžové zdaleka jen kvůli zápasům své fotbalové reprezentace. Jejich král Vilém Alexandr slaví narozeniny, a to je svátek doslova pro celou zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sami Nizozemci říkají Královu dni Oranžové šílenství

Sami Nizozemci říkají Královu dni Oranžové šílenství | Foto: Ondřej Houska

Tak zvaný Králův den letos připadl na neděli, a tak Nizozemci podle tradice slavili už včera. Vilém Alexandr si pro slavnostní průvod vybral městečko Amstelveen nedaleko Amsterdamu.

Sami Nizozemci říkají oslavě králových narozenin Oranžové šílenství. Skutečně snad každý má na sobě oranžové tričko, oranžovou královskou korunu, oranžový přeliv ve vlasech, případně drží v ruce oranžový balónek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V nizozemském Amstelveenu natáčel zahraniční zpravodaj Ondřej Houska

Vilém Alexandr se stal králem přesně před rokem po abdikaci své matky Beatrix.

Nizozemský král je v 47 letech nejmladším monarchou Evropě a stejně stará Mirjam si ho nemůže vynachválit. Podle ní je skvělým otcem a za rok na trůně se už stihl naučit vše, co je k vladaření potřeba.

Mirjam jakoby mluvila z duše skoro všem svým spoluobčanům. Podle průzkumů jsou s monarchií spokojení více než tři čtvrtiny Nizozemců.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme