Už 25 let sdružuje Konfederace politických vězňů občany, které komunistický režim perzekvoval

Konfederace politických vězňů si na pražském Žofíně připomene 25 let od svého vzniku. Sdružuje občany, které komunistický režim v bývalém Československu od února 1948 do listopadu 1989 z politických důvodů perzekvoval. Účastníkům tradičního setkání požehná pražský arcibiskup Dominik Duka, který je sám členem konfederace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník Vojna

Památník Vojna | Foto: Radek Ctibor

Komunistický režim soudně postihl kolem čtvrt milionů občanů. Při obludných politických procesech v 50. letech padaly tresty smrti.

Místopředseda Konfederace politických vězňů Leo Žídek nepovažuje svůj případ za těžký, stál ho ale osm let života, které strávil v komunistickém vězení:

„Byl klasifikován jako velezrada, ale byla to jen touha po vzdělání a po svobodě, kterou jsem projevil, když jsem jako student nebyl připuštěn k maturitě z politických důvodů, protože jsem vystupoval proti komunistické ideologii."

Přehrát

00:00 / 00:00

Výročí Konfederace politických vězňů připomíná redaktor Jaroslav Skalický

„V roce 1952 jsem se rozhodl, že se pokusím o studium v západním Německu. Vstoupili do toho ovšem nějací agenti provokatéři, takže se mi to nepodařilo. Místo toho jsem se ocitl na ‚vysoké škole vězeňské‘, kde jsem uvízl na osm let.“

Vznik konfederace umožnily až převratné změny v listopadu 1989. Organizace navázala na K231 - Klub bývalých politických vězňů, založený v době Pražského jara, který ale režim hned po okupaci Československa rozpustil.

„V roce 1990 nás bylo podle mého odhadu 20 tisíc. Těch, kteří jsou dnes organizováni v Konfederaci politických vězňů, a byli rehabilitováni, je asi 1200,“ dodává Leo Žídek.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme