Phelps se vrací do bazénu. Poznal, že plavání je droga, říká kouč českých plavců

Po necelých dvou letech od ukončení kariéry se rozhodl pro návrat do bazénu nejúspěšnější olympionik všech dob. Americký plavec Michael Phelps by se měl poprvé představit v ostrém závodě už na konci dubna v arizonském městě Mesa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší hvězda plaveckého MS 2011 Michael Phelps

Největší hvězda plaveckého MS 2011 Michael Phelps | Foto: Michal Jurman

„Nijak mě to nepřekvapilo, protože se o tom spekulovalo od loňského podzimu. Vrátil se k tréninku a dobrovolně se přihlásil do antidopingového programu, takže se čekalo, kdy oficiálně oznámí svůj návrat,“ uvedl pro Český rozhlas reprezentační trenér českých bazénových plavců Vlastimír Perna.

Když se držitel 22 olympijských medailí po hrách v Londýně s kariérou loučil, jako jeden z důvodů uváděl ztrátu motivace. Podle Perny mu ale plavání začalo chybět.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návratu Michaela Phelpse mluvil Jiří Chum s trenérm českých bazénových plavců Vlastimírem Pernou

„Za osmnáct měsíců bez závodění poznal, že sport a plavání je droga. Teď se bude plaváním bavit,“ myslí si Perna, podle kterého je sice obtížné se po téměř dvouleté pauze k závodnímu plavání vrátit, ale není to nemožné.

„Pauza nebyla zase tak dlouhá, takže by to s návratem neměl mít až tak náročné. Na druhou stranu ve Spojených státech je špička dost vyrovnaná a široká a bude mít dost práce, aby se do národního týmu dostal a mohl startovat na vrcholných soutěžích,“ podotýká Perna.

Phelps po ukončení kariéry na sport rozhodně nezanevřel. „Intenzivně se věnoval golfu, což je trochu jiný sport, ale i ten vyžaduje vysokou fyzickou kondici. Navíc si myslím, že v bazénu byl často. Věřím, že se vrátí a ve svém prvním závodu ukáže, co v něm je,“ věří trenér českých bazénových plavců.

Thorpeovi comeback nevyšel

Nedávno se o sportovní comeback pokoušela další plavecká legenda Australan Ian Thorpe. Ovšem neúspěšně.

„Thorpe měl od ukončení kariéry podstatně delší pauzu, navíc byl pod obrovským tlakem. Moc stál o to probojovat se do Londýna, měl ale málo času. I přesto, že se dostal do velmi dobré výkonnosti, na olympiádu to nestačilo,“ uzavřel Perna.

Prvních osm olympijských medailí získal Phelps v Aténách 2004, stejný počet cenných kovů vybojoval o čtyři roky později v Pekingu a na posledních hrách v Londýně si na krk pověsil šest medailí.

O další by se mohl legendární plavec poprat za dva roky v brazilském Riu.

Jiří Chum, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme